Jawapan

2016-04-21T19:34:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KEMPEN DERMA DARAHFakta Derma DarahFakta Umum

Menderma darah adalah selamat dan ringkas. Ia tidak meletakkan anda pada risiko     penyakit kerana semua steril, hanya digunakan sekali dan kemudian dibuang.

Secara puratanya, seseorang mempunyai lima liter atau 10.5 pint darah.Pengumpulan     darah biasa - "seunit" - adalah sekitar setengah liter, atau satu pint. Tubuh anda akan     menggantikan semua darah yang diderma.

Proses menderma darah mengambil masa lebih kurang 10-15 minit.

Setiap orang dewasa yang sihat antara 18 tahun dan 60 tahun boleh menderma darah.     Untuk maklumat lebih lanjut tentang siapa yang boleh atau tidak boleh menderma.

Ringkasan Derma DarahIni adalah apa yang boleh anda harapkan apabila anda bersedia untuk menderma darah:

Anda berjalan ke pusat penderma darah dan bereputasi selamat atau sebuah kem mobile     yang diadakan oleh lembaga terkenal.

Beberapa pertanyaan akan dikemukakan untuk menentukan status kesihatan anda     (soalan umum tentang kesihatan, sejarah menderma, dll). Biasanya anda akan diminta     untuk mengisi borang.

Kemudian pemeriksaan fizikal akan dilakukan untuk memeriksa suhu, tekanan darah,     denyut nadi dan kadar hemoglobin dalam darah untuk memastikan anda penderma sihat.

Jika didapati berpadanan untuk menderma, anda akan diminta untuk berbaring di kerusi     rehat atau tempat tidur. Lengan anda akan dibersihkan secara menyeluruh.

Kemudian, menggunakan peralatan steril, darah akan dikumpulkan dalam beg plastik     khas. Sekitar 350ml darah akan dikumpulkan dalam satu pendermaan. Mereka yang     mempunyai berat badan lebih dari 60 kg dapat menderma 450 ml darah.

Anda harus berehat selama beberapa minit dengan makanan ringan dan sesuatu yang     menyegarkan untuk diminum.Beberapa makanan ringan dan jus akan diberikan.

Darah akan dipisahkan menjadi komponen-komponen dalam masa lapan jam selepas menderma.Kemudian, ia akan dibawa ke makmal untuk ujian. Setelah diuji selamat, ia     akan disimpan di simpanan khas dan diberi ketika diperlukan.

Sekarang, darah adalah siap untuk dibawa ke rumah sakit, untuk menyelamatkan nyawa.

Tips menderma darah
Sebelum Menderma:Sila makan minimal 3 jam sebelum menderma darah.Sila elakkan diri daripada merokok pada hari sebelum menderma.Anda tidak akan memenuhi syarat untuk menderma darah jika anda mengambil alkohol 48     jam sebelum menderma.
Selepas Menderma:Sila menerima makanan ringan yang ditawarkan untuk anda selepas menderma, ia adalah     amat penting bagi anda. Anda disyorkan untuk mengambil makanan berat nanti.Nikmati minuman ringan dan berehat sekurang-kurangnya 10 - 15 minit.Jangan meninggalkan tempat menderma tanpa kebenaran dari ahli kakitangan.Jika anda merasa pening atau pengsan, baik berbaring atau duduk dengan kepala anda di     antara lutut anda sehingga anda berasa lebih baik.Jangan merokok selama sekurang-kurangnya satu jam.Minum lebih banyak cecair dari biasa.Elakkan pengambilan alkohol untuk 24 jam seterusnya.Ambil makanan berat seterusnya.Elakkan mengangkat beban berat atau bersenam selama 24 jam.Biarkan kasa atau band-bantuan selama 4 - 6 jam, jangan basahkannya.Salah faham tentang menderma darahAnda tidak akan merasa lelah atau letih jika anda terus minum cecair dan makan makanan     yang baik.Anda boleh meneruskan aktiviti biasa anda selepas menderma darah, walaupun anda akan     diminta untuk menahan diri dari latihan atau mengangkat beban berat selama dua belas     jam selepas menderma.Menderma darah tidak akan meninggalkan anda pada rendah darah, malah anda akan     tetap memiliki darah surplus selepas menderma.Jika anda memilih untuk mengambil alkohol, anda boleh, pada hari berikutnya.Anda tidak akan berasa sakit semasa menderma darah.Anda tidak akan pengsan atau berasa tidak selesa selepas menderma darah.Anda tidak akan mendapat AIDS jika anda menderma darah.Pesakit hanya seperti penderma- sebahagian besar daripada mereka memiliki jenis darah  yang sama. Kerana golongan darah anda adalah umum, permintaan untuk jenis umum adalah lebih besar daripada jenis lain. Walaubagaimanapun, golongan darah umum masih     mempunyai keperluan.Penderma menderma darah dan tidak menjualnya
1 5 1