Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T22:26:49+08:00

BUDAYA kunjung-mengunjung yang diamalkan oleh masyarakat berbilang kaum setiap kali musim perayaan di negara ini memang sudah menjadi amalan nenek moyang kita sejak dahulu lagi. Malah, amalan yang menjadi satu kewajipan setiap kali sambutan perayaan utama seperti Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Krismas, Gawai Dayak, Deepavali dan perayaan lain menterjemahkan segalagalanya betapa kukuh jalinan muhibah di kalangan rakyat berbilang bangsa dan agama di negara ini.

Amalan yang menjadi tradisi rakyat berbilang bangsa dan agama bukan sahaja melambangkan semangat setiakawan dan perpaduan kukuh malah ia menggambarkan semangat 1Malaysia berjaya dipraktikkan sekali gus difahami oleh rakyat Malaysia secara keseluruhannya. Menerusi kunjung-mengunjung atau ziarah-menziarahi itu, kita dapat berinteraksi dan bertemu dengan sanak-saudara, rakantaulan sama ada yang dekat mahupun yang jauh bertanya khabar.

Perjumpaan dalam satu majlis besar yang mungkin dapat dilakukan hanya setahun sekali iaitu pada musim perayaan kaum harus dimanfaatkan bersama untuk berkongsi cerita dan pendapat masing-masing. Ia juga digunakan untuk mengukuhkan perpaduan kaum yang sedia terjalin. Perpaduan kukuh itu turut menterjemahkan semangat 1Malaysia sudah lama berputik sekali gus menunujukkan rakyat negara ini berpegang pada prinsip saling menghormati antara satu sama lain. Uniknya, kunjungan tetamu terdiri dari berbilang bangsa bukan sahaja berseorangan bahkan mereka datang secara beramai-ramai sambil bersalaman dan bertanyakan khabar.

Ia menunjukkan semangat silaturahim sentiasa berputik kerana kestabilan politik dan keharmonian negara adalah tanggungjawab bersama. Malah, konsep rumah terbuka yang diamalkan di Malaysia sebenarnya memberi mesej jelas semangat 1Malaysia terus subur. Dan semangat itu akan dijadikan ikutan negara-negara maju lain. Rumah terbuka yang melambangkan perpaduan kukuh dan kestabilan negara memberi petanda bahawa Malaysia merupakan sebuah negara yang mementingkan perpaduan kaum dan keamanan negara.


5 4 5
2016-04-22T23:58:01+08:00
Mengeratkan hubungan silaturrahim lebih mengenali orang yg brada di sekeliling kita
8 2 8