Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-22T22:52:14+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Persatuan di sekolah sering menganjurkan lawatan sambil belajar. Lawatan ini biasanya dianjurkan ke tempat-tempat bersejarah, tempat-tempat menarik dan ke pusat-pusat pameran. Kebiasaannya murid-murid dibawa ke tempat-tempat lawatan dengan menaiki bas yang disewa khas dengan diiringi oleh guru-guru pengiring.
 
  Antara kepentingan menyertai lawatan sambil belajar ialah kita dapat menambahkan ilmu pengetahuan. Sebagai contoh, jika kita melawat ke Muzium Negara, kita akan memperoleh banyak pengetahuan tentang sejarah Negara. Kita dapat menggunakan pengetahuan tersebut dalam mata pelajaran Kajiaan Tempatan dan Sejarah.
  
  Selain itu, kita dapat memanfaatkan masa lapang dengan menyertai lawatan. Sebagai contoh, jika kita tidak mengikuti lawatan, kita kita mungkin akan membuang masa dengan menonton televisyen atau bermain sahaja. Hal ini sudah pasti akan menyebabkan masa kita terbuang begitu sahaja.
  
  Seterusnya, kita akan dapat mengeratkan hubungan silaturahim dengan guru dan rakan-rakan. Contohnya, ketika mengikuti lawatan, kita akan berkomunikasi dan bekerjasama dengan peserta lawatan yang lain. Hal ini sudah pasti akan mewujudkan hubungan yang lebih mesra dalam kalangan rakan yang berlainan kelas.
 
  Mengikuti lawatan sambil belajar juga dapat menenagkan fikiran kita. Contohnya, jika kita melawat ke tempat-tempat menarik seperti Cameron Highlands. Suasana yang mendamaikan di sana akan dapat merehatkan minda kita setelah penat belajar.
  
  Kesimpulannya, mengikuti lawatan sambil belajar merupakan aktiviti yang amat berfaedah. Oleh itu, jika ada kesempatan janganlah melepaskan peluang untuk mengikuti lawatan sambil belajar yang dianjurkan oleh pihak sekolah.
  • Pengguna Brainly
2016-04-23T00:33:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Jauh berjalan luas pandangan ialah ungkapan yang mengambarkan seseorang akan memperolehi banyak pengalaman jika banyak berjalan atau mengikuti lawatan. 

Justru itu, lawatan merupakan satu aktiviti yang sangat berfaedah kepada para pelajar. Dengan menyertai aktiviti tersebut seseorang pelajar akan memperolehi banyak maklumat. Contonya jika melawat ke Melaka, kita akan dapat melihat banyak tempat-tempat bersejarah.

Selain itu, semangat patriotisma lebih mudah disemai sekiranya kita melawat ke tempat-tempat bersejarah. Contohnya jika melawat Memorial Tun Abdul Razak, kita dapat mengetahui perjuanagan bekas Perdana Menteri Malaysia. 

Setelah penat belajar, melancong merupakan cara terbaik bagi seseorang untuk merehatkan fikiran dan tubuh badan. Fikiran akan lebih tenang dengan menyertai aktiviti lawatan. Kita akan lebih bertenaga dan bersemangat. 

Industri pelancongan, di negara kita memerlukan sokongan daripada orang ramai terutamanya rakyat tempatan. Dengan pelbagai aktiviti lawatan akan mendorong lebih banyak lagi hotel-hotel dan rumah rehat dibina. Dengan itu akan dapat meningkatkan industri pelancongan dan ekonomi negara.

Kesimpulan daripada pernyataan di atas jelaslah kepada kita bahawa lawatan sememangnya banyak mendatangkan faedah. Sama ada kepada diri sendiri atau kepada negara. Janganlah kita jadi seperti katak di bawah tempurung.