Jawapan

2014-07-05T01:07:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Pelbagai punca yang mengakibatkan berlakunya pencemaran udara. Antaranya adalah disebabkan oleh pelepasan asap kenderaan. Alaf baru kini memperlihatkan banyak kenderaan bermotor yang terdapat di pasaran pada hari ini, dengan mempamerkan bentuk,saiz, dan warna sudah tentulah dapat menarik minat masyarakat untuk membeli dan menggunakan kenderaan sebagai keperluan harian. Apatah lagi masyarakat moden amat bergantung kepada pengangkutan pengangkutan bermotor seperti kereta, lori, bas dan keretapi. Namun begitu, tidak semua pemandu mahupun mereka yang tidak mempunyai kenderaan mengetahui bahawa setiap pergerakan kenderaan bermotor menggunakan tenaga yang banyak dan tanpa disedari sebenarnya hampir kesemuanya dihasilkan dengan membakar bahan api fosil yang menghasilkan asap dan bunyi. Oleh itu, bagi memeliharakan alam sekitar ini terutama sekali mengurangkan pencemaran udara daripada berlaku, tahap kebersihan perlulah dijaga dan dipertingkatkan. Hal ini disebabkan oleh kualiti persekitaran adalah bergantung kepada keadaan setempat, lebih-lebih lagi sektor pengangkutan yang digunakan merupakan penyumbang kepada berlakunya pencemaran udara. 

                Punca yang berikutnya adalah disebabkan oleh asap-asap yang dilepaskan oleh kilang-kilang atau dikenali sebagai proses industri. Proses industri boleh mendatangkan kesan negatif terhadap udara kerana berlakunya penghasilan bahan pencemaran oleh kilang-kilang asbestos, kilang simen, kilang bateri kereta dan kilang papan atau kilang kayu balak. Ada sebahagian daripada kilang papan ini memasang cerobong bagi tujuan melakukan proses perkilangan sehingga menghasilkan kepulan asap yang mengandungi jenis-jenis pencemaran udara. Ada sebahagian pengilang ini hanya ingin melakukan proses industri mereka semata-mata sehingga mengabaikan tanggungjawab memelihara alam sekitar. Apatah lagi kekurangan pemantauan pihak berkuasa menyebabkan pengilang-pengilang ini tidak mengikut piawai atau standard yang ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar dalam menjaga alam sekitar ini. 

sorry itu pencemaran udara..huhuhu btw thanks
ouh sorry....heheheh