Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-23T13:23:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kewangan: membolehkan kaedah bagi mengira faedah terhadap faedah (interest on interest), juga dikenali sebagai faedah berganda (compounding interest). Pengiraan rumit seperti ini dipermudahkan dengan menggunakan prinsip algebra.

Teknologi maklumat: Mempermudahkan proses membentangkan data kepada orang umum. Data dari pelbagai sumber dapat dipermudahkan dalam bentuk gandaan algebra. Sebagai contoh:
Epal =  x
oren = y 
jumlah epal adalah sepuluh kali ganda oren
atau x=10y
kalau nak kompleks lagi, boleh cerita pasal data populasi negara. nombor dia lagi panjang, dan bnyk negara yang terlibat. jadi, algebra membolehkan data diproses dengan lebih laju oleh komputer atau pun manusia berbanding ayat panjang berbelit.

perubatan: mengira kadar dosej ubat yang sesuai berdasarkan pemboleh ubah seperti berat badan, umur, ketinggian dan sebagainya. Contoh: Orang yang berat badan antara 40-50kg = x kn makan dose ubat x50mg. 
Orang yang berat badan antara 51-60kg = y kn makan dose ubat y50mg.

pedidikan: mengira gred lulus yang sesuai berdasarkan prestasi menyeluruh semua pelajar dalam satu tingkatan. contoh kalau exam tu susah, semua kebanyakkan dapat 60-70 markah, jadi adil la kalau 65 tu kita anggap sebagai A, dan 64 kebawah sebagai B.. kowt..