Zaman darurat merupakan titik dalam sejarah negara. Zaman ini merupakan satu tempoh yang sukar dan pahit untuk dilalui penduduk di tanah melayu akibat ancaman komunis.

Berdasarkan pengetahuan sejarah anda, apakah iktibar yang dapat dipelajari daripada zaman tersebut?

1

Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-23T14:07:06+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kesimpulannya darurat yang diisytiharkan telah menyebabkan penduduk Tanah Melayu menghadapi pelbagai ancaman yang dilancarkan oleh komunis. Perkara ini telah menyebabkan penduduk mengalami penderitaan hidup sepanjang tempoh itu berlangsung dalam kehidupan harian mereka. Masalah perkauman juga sedikit sebanyak telah menganggu kegiatan ekonomi dan keselamatan negara dan kemudahan pendidikan juga tidak dapat diajalankan dengan baik kerana menghadapi ancaman daripada komunis. Iktibar Kita juga seharusnya mengambil iktibar bahawa perpaduan hanya dapat dicapai jika semua rakyat bersatu padu , bertolak ansur, hormat menghormati antara sesama angota masyarakat tanpa mengira latar belakang negeri, kaum atau bangsa Harapan Saya berharap agar semua warga negara ini akan sentiasa mematuhi undang-undang/ peraturan, tidak terpengaruh dengan anasir luar dan menghargai jasa tokoh yang telah banyak berjuang bagi mendapatkan kemerdekaan dan memenuhi kemerdekaan ini agar menjadi lebih bermakna akhirnya. Kita harus bersatu padu dalam usaha menjadikan kemajuan negara yang kita kecapi ini berkekalan hingga akhirnya.
Bersatu padu , bertolak ansur, hormat menghormati antara sesama angota masyarakat
dlm bentuk perenggan
mira buatla sendiri !
ok
fine