Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-23T14:48:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bahasa SMS mencemarkan bahasa Melayu kerana terdapat penggunaan bahasa singkatan, bahasa rojak, dan sebagainya yang menyebabkan hilangnya ketulenan bahasa tersebut. Hal ini amat menyedihkan kerana selama lebih 10 tahun kita diajar untuk menggunakan bahasa Melayu dengan betul tetapi akhirnya kita mengabaikan penggunaan bahasa tersebut. 
Penyingkatan kata yang digunakan ini adalah termasuk dalam ciri-ciri bahasa SMS. Keterbatasan karakter yang dapat digunakan di dalam SMS menyebabkan pengguna SMS cenderung untuk melakukan penyingkatan kata.

Namun demikian, penyingkatan kata pada SMS boleh menyebabkan kesulitan bagi penerima pesanan untuk menterjemahkan informasi. Penyingkatan yang tujuannya untuk menghematkan kata telah menyulitkan penerima. Ini menyebabkan penerima memerlukan waktu dan tenaga yang lebih besar dalam memahami isi pesanan dibandingkan dengan pesanan yang tidak menggunakan singkatan.


1 4 1