Jawapan

2016-05-03T21:04:59+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Faedah-faedah mengajurkan lawatan sambil belajar.


            Umumnya, persatuan kokurikulum sekolah sering menganjurkan lawatan sambil belajar atau LASBELA. Tempat-tempat yang biasa dikunjungi termasuklah kilang, akhbar, pusat penyelidikan, pusat-pusat pengajian tinggi, agensi kerajaan, dan syarikat swasta.

 

            Oleh sebab lazimnya pembelajaran dalam bilik darjah tidak dapat memberikan pengalaman langsung kepada pelajar, LASBELA sering dianjurkan sebagai aktiviti persatuan. Sesungguhnya, program ini keran dinanti-nantikan oleh para pelajar. Hal ini kerana LASBELA dapat mendatangkan keseronokan selain memberikan pelbagai pengalaman baru dan kenangan manis.

 

            Pertamanya, pengalaman yang diperoleh adalah melalui pengamatan dan pemerhatian pelajar-pelajar sendiri. Berbeza dengan pembelajaran dalam bilik darjah yang hanya melalui penerangan guru, atau tayangan video, cakera padat atau pembacaan buku teks, LASBELA memberikan peluang kepada pelajar menyaksikan sendiri proses pengeluaran, penyusunan, pembungkusan dan perlabelan sesuatu barang keluaran. Oleh itu, tiada pembelajaran lebih berkesan selain pembelajaran secara langsung dengan melawat ke suatu tempat, organisasi, dan kilang.

 

            Lawatan juga dapat membangkitkan rasa keinsafan di kalangan pelajar. Misalnya, lawatan ke sesebuah kilang pelajar dapat meninggalkan kesan mendalam pada jiwa pelajar. Pelajar dapat disedarkan akan betapa bernasib baik kehidupan mereka sekiranya dibandingkan dengan para pekerja kilang yang terpaksa bertungkus-lumus demi mencari sesuap nasi. Hal ini diharap dapat menimbulkan rasa kesyukuran di kalangan pelajar akan betapa bertuahnya mereka kerana tidak perlu bersusah-payah kerana segala keperluan hidup disediakan oleh ibu bapa mereka.

 

            Begitu juga, lawatan ke tempat-tempat seperti rumah orang tua atau pusat kanak-kanak spastic dapat menanamkan rasa kesyukuran di kalangan para pelajar, selain dapat menceriakan kehidupan para penghuninya.

 

            Faedah seterusnya, LASBELA dapat menanamkan rasa kecintaan rakyat terhadap negara. Misalnya, melalui lawatan ke tempat-tempat bersejarah seperti kita A Famosa, kompleks sejarah Pasir Salak, Perigi Hang Tuah atau Kota Melawati, pelajar dapat merenung kembali mengapa negara kita pernah dijajah oleh beberapa kuasa asing seperti Portugis, Belanda, British dan Jepun. Secara tidak sedar akan terbabitlah rasa kecintaan pelajar terhadap negaranya. Apabila kesedaran ini tertanam dalam sanubari pelajar-pelajar, lambat-laun kesediaan pelajar untuk mempertahankan negara dapat dipupuk. Inilah sebenarnya semangat nasionalisme tulen.

 

            Persatuan juga dapat menyumbang ke arah kesejahteraan ahli-ahlinya dengan menganjurkan lawatan-lawatan sebegini rupa. Selain mendapat pengalaman baru, LASBELA dapat merehatkan otak para pelajar yang telah belajar secara bertungkus-lumus selama kira-kira setahun. Biasanya lawatan sedemikian rupa ini akan diadakan pada awal cuti lagi. Hal ini memudahkan pelajar-pelajar membuat perancangan sendiri selepas LASBELA yang tersebut.

 

            Seperkara lagi, para petugas yang menganjurkan lawatan itu dapat melatih diri dalam aspek kepimpinan supaya dapat menjadi seorang pemimpin yang berkesan pada masa hadapan. Banyak tugas yang perlu dibereskan sebelum sesuatu LASBELA dapat terlaksana. Dala hal ini, sekolahlah yang menjadi tempat latihan bagi bakal pemimpin dan cendikiawan.

 

            Ada kalanya, sesuatu LASBELA memakan masa lebih sehari sekiranya tempat yang ddikunjungi jauh atau atur cara lawatan itu banyak. Justeru itu, untuk menganjurkan sesuatu lawatan sesungguhnya memerlukan banyak kesabaran dan ketekunan pada dipertanggungjawabkan untuk menguruskan sesuatu lawatan. Hanya golongan yang bertanggungjawab, penyabar, beramanah dan berkeupayaan yang mampu melakukan kerja-kerja yang perlu untuk menjayakan sesuatu lawatan ini.

 

            Kesimpulannya, walaupun LASBELA dapat menjana banyak pengalaman yang sukar untuk dilupakan, namun penganjur haruslah menentukan bahawa tempat-tempat yang dilawati dapat mengayakan pengalaman hidup pelajar.