Jawapan

2016-04-27T19:55:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Faktor pengukuhan perpaduan kaum di Malaysia adalah sejarah atau peristiwa 13 Mei 1996 . Seperti sedia maklum, peristiwa 13 Mei adalah sejarah hitam terhadap kemuncak masalah perpaduan di Malaysia .Mengenang peristiwa 13 Mei adalah punca utama kepada pengukuhan kaum agar peristiwa berdarah tersebut tidak berulang lagi .

Selain itu, konsep program 1Malaysia yang diperkenal oleh Perdana Menteri Malaysia Dato Seri Najib Razak merupakan salah satu faktor pengukuhan perpaduan dinegara ini .  Intipati gagasan ini adalah idea satu bangsa tanpa mengira kepelbagaian etnik, sub-etnik dan kebudayaan . Aspek utama ialah sikap saling hormat menghormati dan bersikap menerima di antara satu sama lain.

Disamping itu, sikap saling menghormati antara satu sama yang lain merupakan faktor pengukuhan perpaduan kaum (1 Markah). Setiap individu haruslah mempunyai sikap menghormati dan bertoleransi terhadap bangsa dan agama yang lain . Contohnya, tidak menghina atau mencaci agama yang dianuti oleh bangsa lain .

Program rumah terbuka juga dapat mengeratkan lagi perpaduan kaum di Malaysia . Disetiap musim perayaan, terdapat program rumah terbuka yang dianjurkan oleh kerajaan . Tujuan utama adalah untuk  mendalami nilai budaya kaum-kaum yang terdapat di Malaysia .

Pengaruh media massa juga adalah salah satu faktor pengukuhan perpaduan kaum (1 Markah). Media massa seperti televisyen, majalah, internet dan akhbar memainkan peranan penting dalam pengukuhan perpaduan kaum . Contohnya adalah menyiarkan rencana, dokumentari dan drama khas untuk menyemaikan nilai perpaduan antara kaum .


1 5 1
  • Pengguna Brainly
2016-05-04T18:32:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Peristiwa 13 Mei telah menjadi catatan sejarah yang suram di negara ini. Hal ini demikian kerana peristiwa ini memperlihatkan bahawa hubungan kaum akan menjadi rapuh jika ada  tindakan luar batasan dilakukan dan tindakan mencegah tidak dilakukan dengan secukupnya. Peristiwa berdarah ini menjadi iktibar bahawa perpaduan kaum boleh menjadi bom jangka yang boleh meletup pada bila-bila masa memandangkan terdapat sebahagian anggota masyarakat yang gemar menjaja isu sensitif bagi meraih sokongan politik mudah untuk bangsa mereka. Selepas kejadian ini lahir kesedaran untuk menyatupadukan kaum di negara ini dengan terbentuknya Rukun Negara yang menjadi satu identiti bagi semua anggota masyarakat. Dalam masa yang sama kekurangan orang Melayu dalam bidang ekonomi cuba diselesaikan dengan pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru yang dilancarkan pada 1970.
Rentetan peristiwa tersebut juga  telah terbentuknya MAGERAN pada 17 Mei 1969 yang berfungsi sebagai pengembali keamanan dan undang-undang negara; penentu pentadbiran yang licin dan sempurna; dan pengembali keharmonian dan kepercayaan antara kaum. MAGERAN didapati berjaya mengembalikan keamanan kepada negara selepas dua tahun ditubuhkan. Seterusnya, pada tahun 1969 juga, Jabatan Perpaduan Negara(JPN) dan Majlis Muhibah Negara(MMN) telah dibentuk. JPN yang diketuai Tan Sri Mohd Ghazali Shafie telah ditubuhkan untuk membantu kerajaan menggerakkan dan membimbing rakyat ke arah perpaduan negara. MMN pula ditubuhkan pada 18 Julai 1969 bertujuan memulihkan kepercayaan dan keyakinan antara kaum, mengkaji dan mengatasi masalah untuk menghapuskan perselisihan faham, membantu dan menyusun kerja-kerja sukarela. MMN dan JPN telah digabungkan pada 1Januari 1972 menjadi Kementerian Perpaduan Negara yang kini bergelar Kementerian Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat yang ditugaskan untuk mengendalikan aktiviti-aktiviti bercorak muhibah untuk masyarakat yang berbilang kaum