Jawapan

2016-04-27T20:21:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Aktiviti perindustrian
Aktiviti perindustrian di Malaysia telah berkembang dengan pesatnya dan berjaya menukarkan corak ekonomi dari sektor pertanian kepada sektor perindustrian.

Pelbagai jenis perindustrian telah muncul seperti cendawan tumbuh selepas hujan pada berpuluh-puluhan tahun ini. Contohnya, industri yang berasaskan kayu, pemprosesan kelapa sawit, industri tekstil dan sebagainya. Industri-industri tersebut merupakan industri yang penting kerana telah banyak menyumbang tenaga terhadap pembangunan negara.

Tetapi yang menyedihkan adalah industri-industri tersebut juga telah membebaskan pelbagai gas-gas tercemar seperti karbon dioksida, nitrogen oksida, hidrokarbon reaktif dan lain-lain lagi yang merupakan punca utama peningkatan suhu. Selain itu, terdapat banyak juga industri yang terlibat dalam pelupusan dan pembakaran bahan-bahan buangan pepejal dan sampah-sarap yang menyebabkan keadaan suhu sekeliling bertambah buruk.

Aktiviti pengangkutan.
Secara umumnya, kemudahan sistem pengangkutan adalah canggih pada sesuatu negara maju. Dengan ini, negara tersebut bercenderung untuk melepaskan bahan-bahan tercemar seperti karbon dioksida, karbon monoksida yang lebih banyak melalui alat-alat pengangkutan yang begitu banyak.

Laporan tahunan Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk tahun 1996, menunjukkan bahawa kenderaan bermotor melepaskan 2.4 juta tan karbon monoksida, 458 ribu tan hidrokarbon, 146 ribu tan nitrogen oksida dan 19,000 tan zarah ke udara setiap tahun. Selain itu, bilangan pendaftaran kenderaan bermotor di Malaysia pada 1996 adalah lebih kurang tujuh juta di mana hampir 82 peratus daripada pencemaran disebabkan oleh kenderaan bermotor.


Aktiviti pembasmian hutan
Pokok memainkan peranan yang penting kepada kehidupan kita kerana memberi khidmat yang tidak ternilai kepada manusia dalam bentuk mengawal iklim, kawasan tadahan air dan sebagainya. Aktiviti penebangan hutan menyebabkan pelepasan antara lima hingga sepuluh bilion tan metrik karbon dioksida ke atmosfera setiap tahun di mana tiga hingga enam bilion tan metrik adalah dari hutan hujan tropika (Kandel, 1990).

Selain itu, pembasmian hutan juga menyebabkan tanah terdedah kepada pancaran matahari, pengurangan proses fotosintesis yang menyebabkan kandungan udara tidak seimbang dan proses sejat peluhan terganggu. Kesemua ini akan meyebabkan peningkatan suhu. Secara keseluruhannya, hampir separuh daripada kesan peningkatan suhu global adalah akibat daripada pemusnahan tumbuhan hijau itu.


Aktiviti pengeluaran haba
Manusia berupaya mengeluarkan haba antara 100 hingga 300 watt yang bergantung kepada aktiviti hariannya. Contohnya, seseorang boleh mengeluarkan haba yang sebanyak 100 watt semasa berahat manakala haba yang sebanyak 300 watt akan dikeluarkan semasa bekerja. Jika populasi manusia adalah tinggi, maka suhu sekeliling juga akan bertambah tinggi (Jager, 1983).

Selain itu, isu pembakaran terbuka yang berpunca daripada aktiviti-aktiviti manusia juga bertambah serius pada beberapa tahun ini. Terdapat banyak jenis gas-gas tercemar akan dilepaskan daripada pembakaran dan ini akan menyumbang kepada masalah peningkatan suhu.

Setelah lebih seabad trend pemanasan global dibahaskan, ternyatanya bukan mudah untuk mengatasi masalah ini yang kian mengancam semua bentuk kehidupan pada muka bumi, terutamanya manusia. Walaupun hanya menarik dan menghempus nafas, kita telah pun menyumbang sedikit perubahan kepada suhu alam sekitar.
#cp
2016-04-27T20:38:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1)PERINDUSTRIAN
Aktiviti perindustrian merupakan punca utama kepada fenomena pemanasan global. Pembakaran bahan api fosil seperti gas dan arang batu bagi menggerakkan mesin dan jentera telah mengeluarkan banyak gas rumah hijau terutamanya gas karbon dioksida.
Semakin banyak gas karbon dioksida dihasilkan, semakin banyak haba yang dan terperangkap oleh lapisan gas lalu meningkatkan suhu udara secara global.

2)PENGANGKUTAN
Kenderaan bermotor kini merupakan pengangkutan utama bagi manusia memudahkan pergerakan mereka di bumi ini.
Penggunaan kenderaan yang menggunakan minyak sebagai bahan bakar utama bagi menggerakkan enjin kenderaan khususnya minyak tanpa plumbum telah banyak membebaskan gas karbon dioksida dan gas karbon monoksida

3)PEMBAKARAN HUTAN

egiatan pembakaran hutan secara besar-besaran dan berleluasa untuk membersihkan kawasan hutan bagi menjalankan aktiviti pertanian, petempatan atau sebagainya telah menyumbang kepada pemanasan global
Pembakaran hutan telah menyebabkan imbangan kandungan oksigen dengan karbon dioksida tidak seimbang. Lebihan karbon dioksida terjadi dan berlakulah pemanasan global Asap yang terbebas ke angkasa daripada pembakaran hutan juga mengandungi banyak gas karbon dioksida.

4)
PERTANIAN DAN PENTERNAKAN
Aktiviti pertanian yang menggunakan racun-racun serangga dan baja kimia secara berlebihan.
Penggunaan racun-racun serangga dan baja kimia yang secara berlebihan ini telah mengeluarkan banyak gas rumah hijau terutamanya gas metana. Kegiatan perternakan juga menyebabkan berlakunya pemanasan global. Hasil buangan najis haiwan ternakan seperti kambing dan lembu telah menghasilkan dan membebaskan banyak gas metana ke angkasa.

5)LETUSAN GUNUNG BERAPI
Selain punca pemanasan global yang disebabkan oleh aktiviti manusia terdapat juga disebabkan oleh faktor semulajadi iaitu letusan gunung berapi.
Letupan gunung berapi yang banyak mengeluarkan asap dan debu yang mengandungi banyak gas rumah hijau contohnya karbon dioksida, gas karbon monoksida, gas sulfur dioksida dan sebagainya telah menyumbang kepada berlakunya pemanasan global.
Contoh gunung berapi yang pernah meletus ialah Gunung Tambore di Sumbawa dan Gunung Krakatoa di Selat Sunda.