Jawapan

2016-04-27T21:14:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Menambah pendapatan penduduk desa dan pendapatan negara

Penduduk desa memperolehi pendapatan tambahan melalui kegiatan ekonomi desa seperti menjual cenderamata, kain batik, makanan ringan, dan lain-lain. Hasil daripada kegiatan ini dapat meningkatkan pendapatan penduduk desa dan seterusnya meningkatkan pendapatan negara.

Mengekalkan nilai-nilai seni tradisi dan kebudayaan yang diwarisi sejak zaman berzaman

Sektor desa dapat menyumbang khazanah seni agar tidak pupus ditelan zaman. Di samping itu keris dan barang-barang keluaran logam dapat digunakan untuk keperluan semasa. Menambah peluang pekerjaan dan mengurangkan pengangguran.

Sektor desa telah dipelbagaikan dan tidak hanya tertumpu kepada sektor pertanian semata-mata.

Oleh itu sektor ini telah banyak membuka peluang pekerjaan kepada penduduk desa seperti peluang berniaga, mengusahakan chalet, dan lain-lain kegiatan. Secara tidak langsung, kadar pengangguran penduduk desa dapat dikurangkan.

Membentuk masyarakat perniagaan

Pada masa lampau, masyarakat desa kurang mendapat peluang untuk berniaga. Dengan adanya perusahan kecil, masyarakat desa mendapat peluang untuk berniaga dan usahawan-usahawan muda dapat diwujudkan, seperti mengusahakan batik dan songkit.

Mengurangkan kadar kemiskinan penduduk desa

Kadar kemiskinan penduduk desa dapat dikurangkan ekoran daripada pertambahan pendapatan penduduk desa. Contohnya; pendapatan purata sebulan isi rumah telah meningkat dari RM200 pada tahun 1970 kepada RM800 pada tahun 1987.

Mengurangkan pengimportan bahan makanan

Bahan makanan seperti beras, ikan, dan daging yang dikeluarkan oleh sektor desa dapat mengatasi masalah kekurangan makanan. Hal ini dapat mengurangkan pengimportan bahan makanan dari luar negeri, secara tidak langsung pengaliran mata wang ke luar dapat dikurangkan