Jawapan

2016-04-28T00:24:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Rakyat Malaysia tidak seharusnya lipa bahawa semua bangsa di Negara ini telah menjadikan sebuah Negara Malaysia berdaulat seperti hari ini. Banyak perkara yang boleh dipelajari daripada apa yang pernah diperjuangkan oleh para pejuang kemerdekaan Negara dan jangan kita lupa bahawa ia adalah hasil daripada perpaduan antara masyarakat melayu,cina serta india terdahulu dari tidak ada satu bangsa pun di Negara ini yang pun di Negara ini yang menyokong pejuang komunis.
Kita juga seharusnya lupa bahawa kejayaan ini ialah hasil perpaduan kita dengan etnik Sabah dan Sarawak
Perarakan menyambut hari kemerdekaan 1997. Bagi kestabilan politik,ekonomi,dan keharmonian masyarakat maka british telah memberi syarat supaya kerjasama kaum diadakan jika tanah melayu ingin mendapat kemerdekaan
a)Penubuhan jawatankuasa hubungan antara      kaum .(CLC)dan keanggotaannya ialah:
1. umno-diketuai oleh dato onN  jaafar
2. MCA-diketuai oleh tun tan cheng lock
3. seorang wakil kaum india,ceylom,serani dan eropah
4. pengurusi ialah dato e.e.c thuraisingam
1 3 1
2016-04-28T00:24:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KEJAYAAN-KEJAYAAN YANG  TERCAPAI HASIL DARIPADA PERPADUAN KAUM.

Bersempena dengan perayaan kemerdekaan ke-55 negara, rakyat Malaysia tidak seharusnya lupa bahawa perpaduan semua bangsa di negara ini telah menjadikan sebuah negara Malaysia berdaulat seperti hari ini. Banyak perkara yang boleh dipelajari daripada apa yang pernah diperjuangkan oleh para pejuang kemerdekaan negara dan "jangan kita lupa bahawa ia adalah hasil daripada perpaduan antara masyarakat Melayu, Cina serta India terdahulu dan tidak ada satu bangsa pun di negara ini yang menyokong perjuangan komunis.


Kita juga tidak seharusnya lupa bahawa kejayaan ini adalah hasil perpaduan kita dengan etnik Sabah dan Sarawak seperti Iban, Dayak dan Kadazan Dusun, tatkala negara bangkit daripada kesan penjajahan.


Adalah mustahil untuk kita mengecapi kejayaan seperti hari ini secara sendirian. Sudah pasti ia didorong oleh kepelbagaian lapisan masyarakat yang mempunyai kelebihan masing-masing hingga menjadikan kita mampu bersaing di peringkat global. 


Segala-galanya telah dilakukan dalam semangat 1Malaysia, hingga ia telah menjadi simbol kepada kejayaan negara. Tidak mengira perbezaan etnik, fahaman agama mahupun bangsa, Rakyat Malaysia perlu terus mengekalkan semangat perpaduan. Menerusi semangat kekitaan yang menjadi teras 1Malaysia telah membolehkan rakyat Malaysia mengecapi kejayaan lebih baik dan masa depan lebih cerah.


Perlu diingat, selama ini kita telah bersama-sama menempuh segala dugaan dan cabaran sejak 55 tahun lepas. Lagipun, banyak perkara yang kita boleh banggakan. Tidak mungkin ada negara lain yang mampu menyatukan rakyatnya daripada pelbagai etnik. Pembangunan pesat di Malaysia mampu untuk membuatkan rakyat berbangga mengenainya.


Ekonomi negara kini berkembang pesat dan menjadi semakin stabil tatkala kebanyakan negara lain sedang bergelut dengan prestasi ekonomi mereka yang semakin merudum. Ketika pasaran global menjadi tidak menentu, pasaran modal dalam negara dicatatkan pada rekod tertinggi dengan FGVH dan IHH Healthcare tersenarai pada kedudukan kedua dan ketiga terbesar di dunia.

Kita juga berjaya memperbaiki kedudukan global apabila menduduki tangga ke-15 terbaik dunia dalam pasaran barangan paling berkesan, menduduki tempat ke-26 dari segi pembangunan infrastruktur dan ke-18 sebagai ekonomi paling berdaya saing di dunia.


Ini semua tidak dapat dicapai jika tiada perpaduan dikalangan kita semua. Perpaduan itu sangat penting bagi sesebuah Negara bagi menjamin kemakmuran, kestabilan serta kejayaan sesebuah Negara.

#HarapMembantu#
1 5 1