Jawapan

  • man6
  • Tangan Bantuan
2016-04-29T00:32:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
- zaman renaissance merupakan satu sempadan antara zaman kegelapan dan pencerahan di eropah
- renaissance berasal dari bahasa perancis yang bermaksud pemulihan atau menghidupkan semula aspek kebudayaan dengan memberi penekanan terhadap pemulihan budaya meliputi aspek ilmu pengetahuan seperti sains, sastera dan seni klasik yang pernah menjulang eropah sebagai pusat peradaban dunia pada ketika itu.
- zaman renaissance berlangsung selama dua abad dari pertengahan abad ke 14 sehingga pertengahan abad ke 16. Ianya bermula di Itali kemudian telah merebak ke seluruh eropah melalui perkembangan intelektual dan pemikiran manusia.
- zaman kebangkita atau kelahiran semula dan pemulihan budaya masyarakat eropah.
- hasil daripada renaissance telah membuka jalan kepada kelahiran pelbagai aliran baru eropah hingga abad ke 18 seperti humanisme, rsionalisme, nasionalisme dan absolutisme.