Jawapan

  • man6
  • Tangan Bantuan
2016-04-29T17:15:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Litar pintas mudah boleh dihasilkan dengan menyambungkan secara terus terminal positif dan negatif bateridengan hanya menggunakan seutas wayar sahaja, mengakibatkan bateri menghasilkan sejumlah besar tenaga dalam masa singkat.

Di dalam perkakasan elektrik, litar pintas secara tidak sengaja biasanya disebabkan oleh penebat wayar elektrik yang sudah terkoyak atau reput, ataupun apabila terdapat bahan pengalir di antara wayar-wayar tersebut, menyebabkan arus elektrik mengalir pada arah yang tidak sepatutnya.

Arus yang besar melalui bateri (juga dipanggil sel elektrokimia) boleh menyebabkan pengumpulan haba yang pantas, berpotensi untuk mengakibatkan letupan atau kebocoran elektrolit dan gas hidrogen, yang boleh membakar tisu kulit dan boleh jadi asidatau bes. Wayar lampau beban juga boleh mengalami lampau panas, adakalanya mengakibatkan kerosakan pada penebat wayar dan seterusnya kebakaran. Keadaan berarus tinggi juga boleh berlaku apabila beban motor elektrik di dalam keadaan pegun akibat tersekat.

Di dalam bekalan elektrik sesalur, litar pintas boleh berlaku antara dua fasa, antara wayar fasa dengan wayar neutral atau antara wayar fasa dengan wayar bumi. Litar pintas sebegini mengakibatkan arus elektrik yang sangat besar mengalir serta mengaktifkan alat perlindungan lebihan arus.
Walaubagaimanapun, litar pintas juga boleh berlaku antara wayar neutral dengan wayar bumi ataupun antara wayar fasa yang sama. Litar pintas sebegini boleh jadi berbahaya kerana ia tidak mengakibatkan arus besar mengalir dengan serta-merta; oleh itu ia sukar dikesan.