Jawapan

2016-04-29T20:26:39+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Jikalau cerita itu meminta ada menceritakannya,ceritalah dari segi bagaimana anda menyambut hari ibu dan cerita bagaimana anda merancangnya. Sama ada anda menggunakan bantuan rakan-rakan atau keluarga terdekat. JIkalau pula,ianya karangan fakta berikan fakta tentang hari ibu. Bila tarikh. Orang yang pertama sekali menyambut hari ibu. Cari sejarah tentang hari ibu dan langkah-langkah menyambut hari ibu. Good Luck^^

  • Pengguna Brainly
2016-04-29T20:36:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Syukur Alhamdulillah kita panjatkan kehadirat Allah S.W.T. atas limpahan rahmat, taufik serta hidayah – Nya kepada kita, sehingga pada hari ini kita dapat berkumpul bersama dalam keadaan sehat wal’afiat dan dapat merayakan hari ibu tahun ini. Ibu – ibu dan hadirin yang kami hormati. Telah kita ketahui bersama bahwasanya pada hari ini tanggal 22 Desember kita seluruh bangsa Indonesia dimanapun berada bersama – sama memperingati hari ibu. Adapun yan melatar belakangi peringatan ini adalah adanya kongres wanita Indonesia yang diadakan di Indonesia pada tangal 22 – 25 Desember 1928, dengan tujuan mempersatukan berbagai kelompok yang ketika itu masih terpecah belah, dan membentuk suatu kesatuan yang bulat. Peristiwa ini kemudian oleh pemerintah dijadikan sebagai dasar ditetapkannya tanggal 22 Desember sebagai hari ibu. Ibu– ibu dan hadirin yang kami hormati. Memperingati hari ibu seperti sekarang ini merupakan upaya kita untuk mengenang jasa – jasa kaum ibu. Kaum ibu sepanjang sejarah umat manusia mempunyai peranan yang sangat menentukan bagi perkembangan dan keberadaan manusia itu sendiri. Kita semua ada lantaran ibu, dan ibu pulalah yang mendidik kita, sehingga kita menjadi manusia yang berguna bagi nusa, bangsa serta agama. Disamping itu ibu memainkan perannya sebagai pejuang pembangunan di negeri tercinta ini. Ibu sebagai tiang negara dan ibu adalah cermin kemajuan bangsa dan negara. Demikian pentingnya peranan kaum ibu, sehingga tidak masanya lagi seseorang meremehkan kaum ibu khususnya dalam era pembangunan seperti sekarang ini. Banyak kedudukan dan jabatan dipegang oleh kaum ibu. Ini menunjukkan betapa majunya kaum ibu di masa kini. Namun perlu kami ingatkan bahwa kaum ibu bagaimanapun sibuknya diluar rumah, hendaknya jangan melupakan kewajibannya sebagai seorang ibu. Ibu sebagai seorang pendamping suami yang mampu member motivasi dan spirit serta mendorong kemajuan karir suaminya, ibu sebagai pengembangan keturunan dan sekaligus sebagai pendidik atau mengasuh anak – anaknya agar kelak menjadi anak yang dapat diandalkan bagi kemajuan bangsa dan negara. Dan ibu sebagai warga negara yang ikut aktif dalam kegiatan kemasyarakatan dan ikut berpartisipasi dalam pembangunan bangsa. Akhir kata, tak lupa kami sampaikan banyak terima kasih atas waktu yang di berikan kepada kami mudah mudahan apa yang kami sampaikan ada guna dan mafaatnya mohon maaf atas segala kekhilafan dan kesalahan. Wassalamu’alaikum Wr. Wb.