Jawapan

2016-04-30T20:14:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
.Sistem ahli
1. Sistem Ahli telah diperkenalkan pada tahun 1951 .
2. Sistem Ahli bertujuan melatih orang melayu dan kaum lain dalam pentadbiran tanah melayu .
3. Dato’ Onn Jaafar talah mencetuskan idea penubuhan Sistem Ahli dan idea ini disokong oleh pihak British dan raja-raja Melayu .
4. Sistem Ahli dilaksanakan dari bulan April 1951 hingga bulan Jun 1955 .
5. Yang berikut adalah cirri-ciri Sistem Ahli:
a. Wujudnya satu sistem cabinet bayangan yang terdiri daripada beberapa orang pegawai dan tokoh masyarakat tempatan . Kabinet bayangan ialah satu sistem pentadbiran dengan berbentuk sebuah kabinet tanpa pilihan raya.
b. Anggota Sistem Ahli dikenali sebagai Ahli .
c. Perlantikan Ahli dibuat oleh pesuruhjaya Tinggi British dengan Pesetujuan Majlis Raja-Raja Melayu . Majlis Raja-raja Melayu ialah satu badan khas yang dianggotai oleh sultan dan raja-raja Melayu bagi membincangkan soal-soal yang berkaitan dengan pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu , kedudukan raja-raja , dan orang Melayu .
d. Ahli-ahli diletakkan dibawah kuasa Pesuruhjaya Tinggi British
e. Alinya terdiri daripada sembilan orang anggota iaitu lima orang penduduk Tanah Melayu dan empat orang peegawai britysh . Tiga daripada lima orang penduduk tanah melayu ialah orang Melayu , seorang Cina dan seorang India .

Antara tokoh-tokoh yang dilantik menjadi anggota Sistem Ahli ialah :
Dato Onn Jaafar- Ahli Hal Ehwal Dalam Negeri (1951-1955)
Dato: Mahmud Mat- Ahli Tanah perlombongan dan perhubungan (1951-1954)
Tunku Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah – Ahli pertanian dan perhutanan (1951-1955)
Dato E.E.C Thuraisingam-Ahli Pelajaran(1951-1955)
Dr. Lee Tiang Keng – Ahli Kesihatan (1951-1954)

Bagi menunjukkan proses perpaduan kaum yang kukuh di Persekutuan Tanah Melayu wakil
UMNO , Tun Dr . Ismail Abdul Rahman dan wakil MCA , Tun H.S Lee telah dilantik untuk mengetuai Sistem ahli pada tahun 1955 .

Dato’ E.E.C Thuraisingam merupakan Presiden Persatuan Ceylonese Malaya.Tun Dr. Ismail Abdul Rahman ialah tokoh UMNO dan pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri