Jawapan

2016-04-30T14:54:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
     Perpustakaan seharusnya menjadi tempat utama yang kta kunjungi.Hal ini demikian kerana perpustakaan merupakan gedung ilmu.Di perpustakaanlah segala maklumat dan ilmu seharusnya tersimpan dengan kemas dan teratur.
     Untuk menarik minat orang ramai terhadap perpustakaan,setiap perpustakaan perlulah menjalankan fungsinya dengan berkesan.Perpustakaan seharusnya menyediakan maklumat yang tepat dengan cara yang tersusun,menarik, dan sistematik.Contohnya,pihak perpustakaan mestilah memiliki pelbagai pilihan buku yang menarik dan berkualiti.
     Di samping itu,perpustakaan perlulah memiliki suasana yang ceria dan selesa.Ringkasnya,para pelancong perlu merasai ketenangan apabila berada di perpustakaan.Maka,dapatlah mereka menimba ilmu di perpustakaan dengan tenang dan menyeronokkan.
     Selain itu,pihak perpustakaan perlulah juga bersifat lebih kreatif dan inovatif dalam usaha menarik orang ramai.Tidak salah jika pihak perpustakaan menganjurkan beberapa aktiviti yang berkaitan dengan dunia ilmu dan pembacaan.Misalnya,dengan mengadakan pertandingan kuiz tentang perpustakaan,pertandingan membaca,pertandingan bercerita,dan sebagainya.
     Dalam pada itu,Minggu Perpustakaan boleh juga dianjurkan.Program ini harus dilakukan dengan tujuan untuk menghebahkan peranan,aktiviti,dan segala hal yang berkaitan dengan perpustakaan.Pepatah ada menyatakan, " Tak kenal,maka tak cinta " .Dengan mengenalkan perpustakaan kepada masyarakat kembali,diharapkan mereka akan lebih mencintai perpustakaan.Dengan itu,mereka akan tahu untuk memanfaatkan perpustakaan.
     Kesimpulnnya,masyarakat perlu disedarkan tentang kerugian yang dialami kerana tidak memanfaatkan perpustakaan.Untuk menjadi masyarakat yang berilmu,gedung ilmu ini tidak seharusnya diabaikan.
1 5 1