Tulis sebuah karangan yang panjang lebih daripada 350patah perkataan.Budaya memnbaca semakin dipinggirkan.Pada pendapat anda,apakah usaha-usaha yang perlu dilakukan untuk menanam budaya membaca dalam kalangan pelajar di malaysia

1

Jawapan

2016-05-05T20:11:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kanak2 mahupun remaja sekolah kini kurang membaca buku atau media2 pembacaan lain.budaya membaca ini perlu dipraktikkan supaya kesan negatif tidak berlaku pada pelajar
Antara usaha-usaha yang boleh digunakan bagi menarik minat pelajar untuk membudayakan amalan membaca adalah:melancarkan beberapa program seperti program NILAM yang dapat menarik ramai pelajar sekolah untuk membaca di perpustakaan.
Selain itu,di dalam kelas,guru terutamanya guru bahasa inggeris dan melayu mestilah memperbanyakkan pelajar untuk membaca teks contohnya,bagi melancarkan pembacaan di dalam kalangan pelajar.
Akhirnya,dengan usaha ini dapatlah saya dan pelajar pelajar lain memupuk budaya membaca..