Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-05-08T17:15:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perkataan ‘doping’ dalam sukan merujuk kepada penggunaan dadah/ubat yang diharamkan oleh International Olympic Council (IOC), bagi tujuan mendapatkan kelebihan dalam prestasi atlet. Isu penyalahgunaan dadah dalam sukan kini bukanlah perkara baharu. Ini kerana, dalam tahun 1967, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah bersetuju untuk mengharamkan atau mengehadkan penggunaan sesetengah bahan atau kaedah yang boleh meningkatkan tahap keupayaan seseorang atlet.

Atlet berisiko disingkirkan dari menyertai pertandingan sekiranya didapati positif mengambil dadah/bahan terlarang melalui ujian yang dibuat secara rambang. Bukan itu sahaja, atlet juga akan merana akibat kesan daripada drug samada secara jangka pendek mahupun jangka panjang. Namum begitu, terdapat juga situasi dimana 'doping' secara tidak sengaja berlaku apabila atlet mengambil ubat untuk merawat sesuatu penyakit atau kecederaan tanpa kawalan atau tidak disedari ubat berkenaan mengandungi bahan yang dilarang.

Pasti ramai yang tertanya-tanya mengapa sesetengah bahan dan kaedah diharamkan?. Ia adalah berdasarkan beberapa faktor pengharaman terhadap bahan atau kaedah iaitu yang pertama, aspek kesihatan, dimana kebanyakan bahan boleh menyebabkan kesan yang tidak baik terhadap kesihatan jika tidak digunakan dengan betul serta tanpa nasihat doctor pakar. Kedua, aspek etika, dimana terdapat sesetengah keadaan bahan-bahan dan kaedah-kaedah yang diharamkan adalah sebab boleh meningkatkan tahap keupayaan atlet melebihi tahap biasa(kemampuan). Seterusnya dari aspek undang-undang, dimana sesetengah drug adalah haram dan dengan itu penggunaannya adalah dilarang sama sekali dalam sukan.
Kini, atlet-atlet telah tertakluk kepada polisi larangan 'doping' dan bertanggungjawab untuk menyemak status bahan-bahan dan ubat-ubatan yang diambil. Polisi penyalahgunaan dadah di Malaysia ialah termasuklah pencegahan, pembasmian; salah laku dan penyalahgunaan dadah & sikap dan kebiasaan yang cenderung ke arah doping, dan seterusnya memantau; ujian doping di luar pertandingan serta parameter latihan dan tahap keupayaan.

Doping sejak kebelakangan ini telah menjadi sebutan dan amalan atlet profesional mahupun amatur dan ini telah menambahkan lagi cabaran bagi pihak makmal dalam pengesanan dan penganalisaan dadah-dadah ini. OIeh kerana atlet sentiasa mencari kelebihan untuk mengejar kemenangan, pengedaran dadah secara haram kian berleluasa di seluruh dunia sama ada melalui internet, bahan bercetak atau hubungan peribadi. Kepelbagaian jenis dadah serta teknik menggunakannya telah menyulitkan lagi untuk kaedah pengenalpastian dadah dan makmal perlu sentiasa berwaspada kepada perubahan trend terhadap masalah ini.

Pengharaman dadah dalam sukan mempunyai dua justifikasi; pertama, ia memberi kelebihan (atau ‘advantage’) kepada atlet yang menggunanya serta melanggar segala peraturan dan makna keadilan dalam pertandingan dan kedua, cara pengambilan dan jumlah yang digunakan memudaratkan seseorang individu. Malah dalam arena sukan, banyak kes-kes kematian telah berlaku akibat penggunaan dadah secara langsung atau tidak langsung.
4 3 4