Kewujudan laman sosial seperti Instagram,Twitter dan Facebook telah mencetuskan fenomena baru pada alaf ini .
Tindakan-tindakan yang sewajarnya dilakukan oleh ibu bapa bagi mengelakkan anak-anak mereka terjebak dalam penyalahgunaan laman sosial .
boleh bagi contoh karangan yg lengkap ?
TQ

1

Jawapan

2016-05-03T20:06:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
  CARA-CARA MENGATASI MASALAH PENYALAHGUNAAN INTERNET.
  Hari ini, internet merupakan salah satu media yang paling utama dan paling penting. Internet boleh dikatakan menjadisumber rujukan utama dalam mengetahui tentang isu-isu semasa tempatan dan juga luar negara. Internet jugamerupakan media hiburan utama bagi remaja-remaja dan juga golongan dewasa. Namun begiitu, terdapat jugasegelintir pihak yang telah menyalahgunakan kemudahan internet ini. Kemudahan internet telah disalahgunakan dengandijadikan media atau sumber untuk melawat ke laman web pornografi.

Sebagai langkah berjaga-jaga, disamping untuk mengelakkan masalah ini kian berleluasa di kalangan remaja dan kanak-
kanak terutamanya, beberapa langkah mengatasi haruslah diambil. Pendekatan haruslah diambil melalui pencegahan dirumah dan di sekolah. Di rumah, ibu bapa haruslah memantau aktiviti internet anak-anak mereka. Memandangkaninternet telah menjadi keperluan utama, melarang mereka daripada menggunakan internet amatlah tidak wajar. Namun,langkah-langkah pemantauan amatlah berkesan dalam mengatasi masalah ini.Selain itu, di sekolah juga pemantauanharuslah dilakukan oleh guru-guru yang bertugas, memandangkan proses pembelajaran dan pengajaran sekarangbanyak menggunakan internet. Selain itu, nilai-nilai murni juga wajar diterapkan di dalam minda remaja-remaja bagi mengelakkan masalah ini daripada bertambah teruk.

Selain itu juga, mengehadkan penggunaan internet juga merupakan salah satu langkah yang boleh diambil untuk 
mengatasi masalah ini. Penggunaan internet boleh dilakukan dengan mengehadkan masa penggunaan ataupunmengehadkan jenis laman web yang boleh dilawati. Had penggunaan ini boleh dilakukan di rumah, di sekolah, dan diPusat Siber Kafe. Had penggunaan internet wajar dulakukan kepada kanak-kanak bawah umur bagi mengelakkan kerosakan moral anak-anak remaja kita. Disamping itu juga, pengehadan penggunaan internet juga boleh membendung golongan bawah umur daripada melakukan aktiviti-aktiviti yang tidak berfaedah.

Penggunaan perisian internet yang dapat menyekat akses ke laman web yang tidak bermoral ini juga merupakan salahsatu langkah yang amat efisien dalam usaha untuk mengurangkan masalah ini. Penggunaan perisian ini sewajarnyatelah diketahui umum kerana ianya merupakan salah satu jalan yang paling naik dalam mengelakkan masalahpenyalahgunaan internet. Perisian ini wajar digunakan di institusi-institusi pengajian tinggi dan pejabat-pejabat besar.Perisian ini mampu menghalang akses ke laman web yang tidak bermoral ini.Sebagai

kesimpulan, masalah penyalahgunaan internet ini wajar dibendung kerana ia akan merosakkan moral muda-mudi dan remaja kita. Justeru, langkah-langkah pencegahan seperti yang saya sebutkan di atas amatlah wajar dilaksanakan.