Jawapan

2016-04-30T13:19:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Sektor perkhidmatan (1 markah) seperti pembukaan Homestay (1 markah) adalah antara kegiatan ekonomi yang berpotensi di Felda Jengka Pahang. Bagi masyarakat di bandar khususnya, adalah amat jarang untuk menikmati keindahan bercuti ditempat tanah yang terancang (Luar Bandar) seperti di FELDA (1 markah). Dengan suasana yang tenang serta keindahan panorama, Homestay adalah pilihan yang terbaik bagi mereka yang ingin bercuti pada harga yang murah (1 Markah). Selain itu, orang ramai yang tinggal di homestay di kawasan ini juga dapat melihat sendiri pengalaman berada di sektor pertanian kelapa sawit sebagai ekonomi utama di kawasan ini (1 markah).

Selain itu, kawasan di Felda Jengka juga sesuai dengan Sektor Pelancongan (1 markah). Contohnya Pusat Latihan Pertanian Tun Abdur Razak (Tekam Plantation Resort) yang menawarkan pelancongan bertemakan pertanian, kompleks gua Kota Gelanggi, dan rangkaian gua-gua di Gunung Senyum (1 markah). Berhampiran dengan Felda Ulu Jempol terdapat satu kawasan pelancongan berasaskan air terjun,kawasan ini diberi nama lubuk Yu (1 markah). Kedinginan airnya dan kehijauan hutannya telah menarik ratusan pengunjung pada hujung minggu (1 markah). Kedudukannya hanya 15km dari Bandar Jengka (1 markah).

Sektor perikanan terutamanya pembukaan kolam ikan air tawar  juga antara idea yang boleh dikembangkan di kawasan ini. Memandangkan kawasan Felda Jengka berada di kawasan pertanian, pembukaan satu lagi sektor perikanan adalah bersesuaian dengan kawasan kajian . Contohnya ikan air tawar yang boleh dimajukan antaranya adalah ikan keli, ikan patin, ikan jelawat dan ikan Talapia Merah . Projek akuakultur air tawar sesuai dimajukan dikawasan kajian memandangkan tidak ramai yang menceburi bidang itu . Selain itu, pasaran tempatan ternakan ikan air tawar seperti talapia dan keli mempunyai nilai eksport yang baik serta menjanjikan pulangan lumayan kepada usahawan .

Selain itu, sektor perindustian  seperti pembukaan kilang membuat sabun  juga berpotensi dimajukan dikawasan Felda Jengka Pahang. Seperti sedia maklum, kawasan Felda juga mempunyai sektor perindustian namun hanya Kilang Pemprosesan Kelapa Sawit untuk menghasilkan minyak mentah daripada hasil kelapa sawit . Terdapat pelbagai manfaat kelapa sawit antaranya adalah penghasilan produk sabun, lilin serta baja organik . Dengan penghasilan produk tersebut, Felda kini boleh menghasikan produk tersendiri sekaligus meningkatkan ekonomi.