Jawapan

2016-05-14T12:47:24+08:00
Ade 2 versi jawapan samada langkah2 utk menjadikan seseorang itu menghormati lambang negaranya

Sayang dan bangga dengan negaranya

Bangga dan menyayangi negara menjadikan hidup bersatu padu penting bagi mengelak daripada dijajah selain membentuk suasana negara yang aman dan harmoni.

Sentiasa bermotivasi tinggi

Berusaha gigih melakukan yang terbaik, terutamanya untuk megharumkan nama negara. Contohnya ahli sukan yang berusaha meraih pingat emas dalam acara sukan bertaraf antarabangsa.Sanggup berkorban dan berjuang untuk negara

Misalnya, tentera yang sanggup berkorban nyawa bagi mempertahankan negara daripada diserang dan dijajah.

Berakhlak mulia

Berdisiplin, adil, bersyukur, setia dan menjaga nama baik negara. Perlembagaan negara dihormati, undang-undang dipatuhi, berkelakuan sopan serta tidak melakukan jenayah.

Menghormati pemimpin

Kita mestilah menghormati raja dan para pemimpin. Pemimpin yang baik adalah pemimpin yang berpandukan al-Quran dan sunnah dalam mentadbir negara. Jika pemimpin adil, pasti disayangi dan sanjungi rakyat. Seseorang pemimpin perlu ingat bahawa di akhirat kelak, dia akan disoal tentang amanah dan tanggungjawabnya semasa menjadi pemimpin.Menghormati lambang negara

Menghormati lambang-lambang negara seperti bendera, lagu kebangsaan, jata negara dan sebagainya. Cara menghormati lambang-lambang negara ini ialah dengan tidak membakar atau memijak-mijaknya.

Mempertahankan maruah bangsa dan negara

Menghargai dan mengamalkan tradisi serta budaya bangsa dengan rasa bangga. Tidak memburukkan nama negara.Bersemangat kekitaan

Menjaga perpaduan negara yang berbilang bangsa, saling menghormati, bertolak ansur dan bekerjasama.

Mengenali dan memiliki jati diri

Memilik jati diri dan identiti sendiri penting supaya kita tidak mudah terpengaruh dengan aktiviti negatif seperti terlibat dalam penyalahgunaan dadah, menyertai lumba haram dan pelbagai gaya hidup yang tidak bermoral.


atau


1. Jangan letak bendera di atas tanah .

2. Jangan biarkan bendera meleret ke tanah ketika menurunkannya .

3. Jika hendak mengibarkan bendera separuh tiang, naikkan dahulu sepenuh tiang, kemudian barulah turunkannya semula.

4. Jangan guna bendera sebagai alas meja atau penutup sesuatu benda kecuali sebagai tanda penghormatan.contohnya , untuk menutup keranda.

Jenazah

5. Tali bendera hendaklah sentiasa diperiksa dan pastikan teguh serta tidak mudah putus.

6. Tidak boleh mengelap tangan dengan bendera apabila tangan kotor.

7. Menggantungkan bendera di rumah-rumah dan kedai-kedai pada hari kebangsaan.8. Jangan bercakap-cakap dengan kawan semasa bendara dinaikkan dan lagu negaraku dinyanyikan.

9. Melambai-lambaikan bendera apabila pertandingan badminton kebangsaan diadakan.10.Melibatkan bendera dengan cara yang baik dan betul selepas menggunakannya.

11.Menampalkan bendera di papan kenyataan dan sudut-sudut bacaan semasa bulan kebangsaan.

12.Memakai pakaian yang dibuat daripada kain Jalur Gemilang juga merupakan satu cara untuk menghormati bendera kita.
2 5 2