Jawapan

2015-07-19T00:19:08+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
pencemaran udara bermaksud satu keadaan yang melibatkan bahan kimia,jirim zarahan yang terkandung dalam udara sehingga berlakunya ketidakselesaan

29 4 29
2015-07-20T19:00:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kita mendengar tentang pelbagai bentuk pencemaran dan membaca mengenainya melalui media massa. Pencemaran udara adalah salah satu yang bentuk merujuk kepad pencemaran udara, tidak kira di dalam atau di luar. Satu perubahan fizikal, biology kimia ke atau di dalam atmosphere udara Boleh disebut sebagai pencemaran. Ia berlaku apabila mana-mana gas berbahaya, habuk, asap masuk ke dalam atmosphere menjadikannya Sukar dan untuk tumbuh-tumbuhan, Haiwan dan untuk manusia Terus hidup sebagai udara menjadi Kotor. 
Pencemaran udara lag Boleh dikelaskan kepad large sections- pencemaran udara Boleh Nampak pencemaran dan yang tidak dapat udara dilihat. 

Satu lagi cara untuk melihat Pencemaran udara Boleh apa-apa menjadi bahan yang mempunyai potensi atau untuk menghalang Suasana kesejahteraan makhluk-makhluk hidup Masih hidup yang di dalamnya. kelestarian Semua Yang memelihara benda hidup adalah disebabkan oleh yang gas kombinasi secare kolektif membentuk atmosphere; ketidakseimbangan disebabkan oleh yang atau kenaikan penurunan gas peratusan ini untuk Boleh membahayakan hidup. 
 

Lapisan Ozone dianggap Penting bagi kewujudan ekosistem ini di planets semakin berkurangan akibat pencemaran meningkat. Pemanasan global, Hasil langsung daripada ketidakseimbangan peningkatan gas atmosphere dalam yang telah Datang Diken sebagai ancaman terbesar dunia dan cabaran kontemporari mempunyai mengatasi dalam Usaha untuk untuk Terus hidup. 

Jenis-jenis Pencemar 
Untuk memahami punca- Punc pencemaran udara, beberapa bahagian Boleh dibuat. Terutamanya pencemaran udara Boleh berpunca daripada Sumber Sumber sekunder atau primer. Bahan pencemar yang merupakan akibat langsung Dari PROSES tersebut Boleh dipanggil bahan pencemar utama. Satu contoh klasik pencemar utama Akan sulfur menjadi Dioksid yang dilepaskan Dari Kilang 
Pencemaran sekunder adalah orang-orang yang disebabkan oleh pergaulan toothfish dan tindak bahan pencemar utama banister. Smog dicipta oleh interaksi beberapa bahan pencemar utama Diken sebagai sebagai pencemar sekunder. 

Punc Pencemaran udara 
1. Pembakaran Bahan Api Fosil: Sulfur Dioksid yang dipancarkan daripada pembakaran bahan api fosil seperti Batu Arang, petroleum bahan dan lain mudah terbakar Kilang adalah salah satu Punc utama pencemaran udara. Pencemaran pemancar Dari kenderaan termasuk lori, jip, Keret Keret api, skull-cups terbang menyebabkan jumlah yang besar pencemaran. Kita bergantung kepad mereka untuk memenuhi keperluan asas Harian pengangkutan hands. Tetapi, terdapat berlebihan membunuh sekitar alam kita sebagai gas berbahaya alam yang mencemarkan sekitar. Carbon Monooxide disebabkan pembakaran oleh yang tidak atau tidak Betul lengkap dan umumnya berpunca daripada penggunaan kenderaan adalah satu lagi pencemar utama Bersama-sama dengan Oksid Nitrogen, Yang dihasilkan daripada Kedu-large PROSES semula dan jadi buatan manusia. 

2. Aktiviti Pertanian: Ammonia adalah dengan sangat Umum production daripada Aktiviti berkaitan Pertanian dan adalah salah satu yang paling gas berbahaya di atmosphere. Penggunaan racun serangga, racun perosak baja dan dalam Aktiviti Pertanian berkembang cukup telah banyak. mereka mengeluarkan bahan kimia berbahaya udara dan juga ke Boleh menyebabkan pencemaran air. 

3. Ekzos Dari Kilang-Kilang dan Industri: industri Pembuatan melepaskan sejumlah carbon besar monoksida, hidrokarbon, Sebatian organik, bahan kimia ke dan dan dengan itu udara semakin berkurangan Kualiti udara. Industri pembuatan Boleh didapati di setiap sudut Bumi dan tidak ada yang tidak Kawasan terjejas olehnya . Kilang penapis petroleum dan juga melepaskan hidrokarbon pelbagai bahan kimia yang lain dan juga mencemarkan udara menyebabkan pencemaran Tanah Lot. 

4. Perlombongan operasi: Mining PROSES adalah satu di mana bumi mineral di Bawah diekstrak menggunakan peralatan besar. raining oak PROSES bahan kimia dilepaskan dan di udara menyebabkan pencemaran udara besar-besaran.Ini adalah salah satu yang sebab bertanggungjawab bags keadaan Kesihatan dan semakin merosot pekerja penduduk berdekatan . 

5. Pencemaran udara dalaman: pembersihan production rumah, bekalan Lukisan mengeluarkan bahan kimia toksik di udara dan menyebabkan pencemaran udara.Pernahkah perasan bahawa apabila anda anda anda mengecat dinding rumah, and a mewujudkan beberapa jenis bau yang ia menjadikan Benar-Benar mustahil untuk anda untuk bernafas. 

10 4 10