Jawapan

2016-05-02T13:14:57+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PEMBENTUKAN ATMOSFERA

Atmosfera pada mulanya terbentuk daripada Helium dan hidrogen. Haba pula meliputi kerak dan matahari.
Kira-kira 4.4 billion tahun dulu permukaan bumi telah menyejuk dan membentuk benua atau kerak bumi yang dipenuhi dengan gunung berapi yang membebaskan wap, ammonia dan Karbon dioksida. Ini membawa kepada atmosfera baru yang disebut ’second atmosphere.

cyanobacteria adalah spesies terawal di bumi yang menyebabkan kewujudan oksigen di bumi melalui fotosintesis. Gas Karbon dioksida berkurangan dengan peningkatan jumlah tumbuhan. Oksigen bergabung dengan pelbagai elemen seperti besi. Kewujudan lapisan ozon, hidupan telah mendapat perlindungan yang lebih baik kerana terlindung daripada sinaran ultra lembayung. Gas oksigen-nitrogen ini disebut sebagai "third atmosphere" atau atmosfera moden.

PEMANASAN DAN PENYEJUKAN

Pemanasan dan penyejukan udara di atmosfera berlaku kerana tekanan udara dan juga dipengaruhi oleh kelembapan udara serta suhu.
Udara mempunyai ketumpatan yang tinggi di paras permukaan bumi yang kita tinggal tetapi ketumpatannya menjadi semakin rendah apabila semakin bergerak tinggi ke atas atmosfera (JAS 2007).
Semakin tinggi dari aras laut, semakin kurang kandungan oksigen. Kekurangan ini disebabkan oleh kekurangan tekanan udara dan kekurangan ketumpatan udara.
Pemanasan udara berlaku apabila mengandungi lebih banyak wap air kerana wap air lebih banyak apabila suhu tinggi. Sebaliknya wap air semakin berkurangan jika suhu semakin rendah.
Pada waktu malam, bumi memancarkan radiasi gelombang panjang ke atmosfera menyejukkan permukaan bumi. Manakala halaju angin juga boleh menyejukkan udara apabila angin yang bertiup di kawasan lindungan dengan laju, menggalakkan pemeluwapan.

SEJATAN

Penyejatan - perubahan cecair yang mendapat tenaga yang cukup kepada gas pada sebarang suhu di bawah takat didih bahan itu diatmosfera.
Penyejatan giat apabila suhu semakin meningkat.
Kuantiti air yang hilang secara sejatan akan dikembalikan pada kuantiti yang sama ke permukaan bumi melalui titisan air hujan. Tetapi penerimaan air hujan adalah tidak sekata dan berbeza-beza mengikut kedudukan geografi sesebuah negara.
Tenaga daripada matahari digunakan untuk memutuskan ikatan-ikatan kimia yang menyatukan molekul-molekul air. Apabila cecair menyejat, suhunya akan turun. Ini disebabkan oleh tenaga haba telah diserap semasa penyejatan untuk mengatasi daya tarikan antara zarah-zarah supaya zarah-zarah cecair di permukaan dapat melepaskan diri menjadikan zarah-zarah gas. Proses sejatan dapat menghilangkan kepanasan di alam sekeliling, maka inilah sebab utama sejatan peluh daripada permukaan kulit dapat menyejukkan.

PEMELUWAPAN

Pemeluwapan ataupun kondensasi - perubahan gas kepada cecair apabila gas itu disejukkan atau dimampatkan.
Pemeluwapan atau kondensasi - pembentukan awan- menghasilkan hujan
Molekul-molekul air akan bergabung dengan partikel debu, garam dan asap di udara untuk membentuk titisan awan yang seterusnya akan bergabung dengan titisan-titisan awan yang lain untuk membentuk awan.Titisan air yang bergabung sesama sendiri akan bertambah dari segi saiz dan seterusnya menyebabkan berlakunya kerpasan (Hujan/ Salji).
perlahan dan ditarik antara satu sama lain dengan lebih kuat. Jadi, zarah-zarah tersusun lebih rapat menyebabkannya bertukar kepada cecair.

Pemeluwapan - proses eksoterma, iaitu proses membebaskan haba. Apabila jirim disejukkan, tenaga kinetik pada zarah-zarah akan berkurangan. Zarah-zarah gas bergerak dengan lebih
Wap air dari udara termeluwap pada permukaan sejuk membentuk embun. Bila wap itu termeluwap pada satu permukaan, ia memanaskan permukaan tersebut dan menurunkan suhu atmosfera. Inilah juga proses yang menyebabkan pembentukan awan.
Takat embun merupakan suhu wap air perlu sejuk sebelum pemeluwapan mula terjadi. Sekiranya udara amat sejuk dan tepu, fros dan saljiboleh terjadi. Dalam kes ini, wap udara bertukar dari gas terus kepada pepejal.
Kabus berlaku daripada proses kondensasi. Ini dapat dilihat apabila ia menyebabkan berlakunya keadaan cermin mata menjadi kabur apabila berpindah daripada sebuah bilik yang sejuk kepada luar bilik pada suatu hari yang panas serta lembap.

PEMBENTUKAN AIR HUJAN

Kerpasan - pelepasan titisan air daripada atmosfera dalam bentuk air hujan, salji atau hujan batu.
Awan yang terapung di atmosfera mengandungi wap air dan titisan awan yang tidak dapat jatuh ke permukaan bumi sebagai hujan kerana saiznya yang kecil, tetapi saiznya adalah cukup besar untuk membentuk awan yang dapat dilihat oleh manusia.
Proses sejatan dan kondensasi secara berterusan di langit menggabungkan titisan air yang terampai di atmosfera sehingga menjadi berat untuk membentuk hujan.