Jawapan

2016-05-03T16:37:15+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Artikel ini mungkin asing bagi anda kerana ia membincangkan tentang kewujudan Makhluk Asing atau Extra Terrestrial (E.T) atau Aliens TETAPI menurut pandangan Islam. Ianya jarang-jarang diketengahkan. Bagi saya, ini adalah huraian tentang Makhluk Asing menurut pandangan Islam yang pertama saya dengar. Hujah-hujah mengenai kewujudan Aliens ini dibentang oleh Sami Zataari, seorang Muslim dan Ilmuwan Islam yang terkenal di barat.


Perbincangan ini pada fikiran anda mungkin seperti mengarut. Ini dah macam cerita Hollywood la pulak. namun biar saya tanya Anda, adakah Dinosaur itu Wujud? kalau tanya saya, pasti saya kata wujud kerana ada berapa banyak fosil Dinosaur yang dijumpai di dunia ini? ia ditemuai di Afrika, Amerika Utara dan Selatan, di China di Eropah, dan lain-lain tempat malah juga ditemuai di Thailand yang sangat dekat dengan kita. Tapi wujudkah kisah mengenai Dinosaur didalam Al-Quran? Jawapannya ada, sila baca dalil dibawah.


"Behold! in the creation of the heavens and the earth; in the alternation of the night and the day; in the sailing of the ships through the ocean for the profit of mankind; in the rain which Allah Sends down from the skies, and the life which He gives therewith to an earth that is dead; in the beasts of all kinds that He scatters through the earth; in the change of the winds, and the clouds which they Trail like their slaves between the sky and the earth;- (Here) indeed are Signs for a people that are wise."

"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang raksaksa; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran. "

(Surah Al-Baqarah, ayat 164)


Selain dalil ini, lihat juga dalil dibawah,


"He created the heavens without any pillars that ye can see; He set on the earth mountains standing firm, lest it should shake with you; and He scattered through it beasts of all kinds. We send down rain from the sky, and produce on the earth every kind of noble creature, in pairs. (The Noble Quran, 31:10)"

"Ia menciptakan langit dengan tidak bertiang sebagaimana yang kamu melihatnya; dan Ia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya supaya bumi itu tidak menghayun-hayunkan kamu; dan Ia biakkan padanya berbagai jenis binatang raksaksa. Dan Kami menurunkan hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan di bumi berbagai jenis tanaman yang memberi banyak manfaat."

(Surah Luqman, Ayat 10)


didalam Al-Quran, Allah ada menerangkan mengenai "dabbah" yakni haiwan ganas dan besar, didalam bahasa Inggeris disebut sebagai beast. Istilah Dinosaur adalah istilah moden yang diberikan oleh para Saintis Paleontology bagi merujuk makhluk yang besar-besar dan kadang kala ganas yang mana sekiranya haiwan-haiwan ini masih wujud, Manusia mungkin tidak dapat hidup didunia ini, maka kepupusan Dinosaur itu adalah merupakan ketentuan Allah supaya Manusia dapat hidup selesa di BUMI pada waktu sekarang. Kesimpulannya Dinosaur itu memang Wujud cuma sekarang dah pupus. - End of the Story-


Sekarang kita beralih kepada topik Kewujudan Makhluk Asing menurut pandangan Islam pula.


**********************************


Benarkah Makhluk Asing itu Wujud? Mungkinkah Wujud Makhluk bernyawa diluar Bumi ini? Perkara ini ada dua pendapat utama,


1 ) Golongan yang tidak percaya wujud Makhluk lain di luar bumi (Alam Semesta/Universe/Outer Space), dan satu lagi


2) Golongan yang percaya bahawa wujud Makhluk lain di luar bumi (Alam Semesta/Universe/Outer Space) memang wujud.


Mari kita bincang tentang golongan Pertama (1) dahulu. Kebanyakan orang memang tergolong didalam kumpulan ini kerana sehingga kini masih tiada bukti kukuh mengenai terjumpanya Makhluk Asing (Extra Terrestrial) atau juga disebut sebagai Alien. Terdapat Institusi Khas yang ditubuhkan untuk mencari Makhluk Asing yang dikenali sebagai Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI) contohnya dengan menggunakan teknologi mengesan gelombang, tetapi masih lagi gagal sehingga kini. Disamping itu Hollywood juga menggarap pelbagai kisah Aliens yang mengarut-ngarut dan menjadikan Aliens hanyalah Kisah Fantasi semata-mata.


Sementara golongan kedua (2) yang mempercayai wujudnya Makhluk asing pula terbahagi kepada dua iaitu :-


2A) Golongan yang percaya wujud Makhluk lain di luar bumi tetapi makhluk ini kecil sahaja seperti kuman atau wujud juga Makhluk yang boleh dilihat dengan mata kasar tetapi tiada akal seperti haiwan-haiwan lain di bumi.