Jawapan

2016-05-04T21:39:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
PENGANGKUTAN DAN PERHUBUNGAN

Pengangkutan merujuk kepada kenderaan yang membawa seseorang atau sesuatu dari satu tempat ke satu tempat yang lain, biasanya pada jarak yang jauh berbanding jika berjalan kaki. Sistem pengangkutan biasanya boleh dibahagi kepada beberapa pembahagian bergantung kepada cara ia bergerak, kuasa, dan lain-lain. Antara pembahagian yang biasa adalah :-Pengangkutan darat, Pengangkutan laut dan Pengangkutan udara. Jenis pengangkutan juga dikira seperti :-Pengangkutan manusia umum, individual dan Pengangkutan kargo Contoh-contoh bentuk pengangkutan ialah kapal terbang, kapal, kereta dan kereta apiKomunikasi ialah sejenis proses permindahan maklumat melalui sistem simbol yang sama. Komunikasi juga salah satu disiplin akademik. Definasi komunikasi ialah "satu proses perpindahan maklumat, perasaan, idea dan fikiran seseorang individu kepada individu/sekumpulan individu yang lain".


Perhubungan dan pengangkutan memainkan peranan penting kerana merapatkan perhubungan antara:-i. kawasan-kawasan dalam sesebuah negaraii. negara-negara di benua Asiaiii. negara-negara Asia dengan negara-negara lain.


Cara perhubungan pada masa dahulu menggunakan:-i. isyarat asapii. benderaiii. memukul gendangiv. burung merpati


Pada masa kini terdapat pelbagai jaringan sistem pengangkutan yang moden seperti jalan raya, jalan kereta api, jalan laut dan sungai.


Jalan raya merupakan cara pengangkutan yang penting di benua Asia.


Negara-negara yang mempunyai jaringan pengangkutan yang baik ialah Jepun, Singapura dan Malaysia.

Jalan raya yang terpanjang di Asia Tenggara ialah Highway One (2000 km) di Vietnam.


Lebuh raya Pan Asian dijangka dapat menghubungkan benua Asia dengan benua Eropah.


Faktor-faktor yang mempengaruhi pembinaan jalan raya di Asia ialah :-i. bentuk muka bumiii. kegiatan ekonomiiii. bandar-bandar besariv. penduduk padat

Jaringan jalan kereta api di kebanyakan negara Asia amat kurang berbanding dengan jaringan jalan raya.


India mempunyai jaringan jalan kereta api yang terbesar di Asia.


Jepun mempunyai rangkaian sistem kereta api yang paling moden.
Negara-negara Asia yang mempunyai sistem kereta api elektrik ialah:-i. Jepunii. Singapuraiii. Hong KongJepun mempunyai ‘ kereta api peluru’ yang dapat bergerak selaju 210 km sejam.


Kemajuan teknologi membolehkan sisten kereta api bawah tanah di bina.
Contohnya :-Hong Kong → Mass Transit Railway(MTR)
Singapura → Mass Rapid Transit (MRT)Jalan kereta api Trans Siberia adalah yang terpanjang di dunia, menghubungkan Vladivostok ke Moscow.
Rangkaian kereta api utama yang lain ialah:-
Singapura – Padang Besar – Bangkok – Ho Chi Min – BeijingIstanbul (Turki) – Milan(Itali)


Kepentingan perkhidmatan kereta api ialah:-i. murah dan mudah - digunakan untuk mengangkut barangpukalii. dapat mengatasi masalah kesesakan lalulintasiii. memudahkan perhubungan di antara bandar-bandar utama Asiaiv. membawa kemajuan kepada kawasan-kawasan terpencil seperti Siberia.


Bandar-bandar di Asia dihubungkan dengan negara-negara lain melalui udara .


Kapal terbang digunakan untuk mengangkut barang-barang seperti bungkusan pos, barang-barang elektrik dan elektronik, bunga-bungaan dan penumpang.


Pengangkutan udara adalah lebih cepat tetapi mahal.


Pengangkutan udara penting kerana:-i. menjimatkan masaii. menghubungkan kawasan terpenciliii . menggalakkan pelancongan


Lapangan terbang antarabangsa yang utama ialah :-i. Kai Tak(Hong Kong)ii. Narita (Jepun)iii. Changi(Singapura)


Syarikat –syarikat penerbangan utama ialah;-i. JAL - Jepunii. SIA – Singapuraiii. GARUDA – Indonesiaiv. PIA – Pakistanv. SAUDIA- Arab Saudivi. ALIA – Jordan


#HarapMembantu#