Jawapan

2016-05-04T16:11:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Konsep tentang sebuah Negara maju hanya boleh dicapai berpandukan model yang dicapai masyarakat barat hari ini menyebabkan banyak hasil dalam bentuk sistem dan produk yang diwarisi daripada khazanah tamadun sendiri tidak diiktiraf sebagai suatu yang ‘ maju ’ memandangkan ia bukan suatu yang diamalkan di barat.

Keadaan ini sebenarnya manifestasi krisis minda dan rohani masyarakat islam masa kini yang merupakan cabaran terbesar penjelmaan cita-cita Islam Hadhari. Sebagai contoh, tradisi dan khazanah ketamadunan islam telah menghasilkan beberapa produk dalam bentuk system dan nilai sebagai mana dalam aspek perundangan dan akhlak. Di dalamnya terkandung asas dan prinsip berhubung tatacara dan etika yang wajar dipatuhi dan dijauhi berhubung bidang-bidang mencakupi hubungan sosial dan kepercayaan, ilmu pengetahuan, perundangan, kesenian dan kebudayaan, keutuhan politik, dan keadilan ekonomi. kesemuanya berhubungan dengan tatacara pengurusan dan pentadbiran sebuah kerajaan atau Negara bagi menjamin satu pencapaian kemajuan berdasarkan sudut dan kaca mata islam.

Namun, akibat daripada krisis jiwa dan minda yang dialami oleh sebahagian masyarakat kita, asas dan prinsip tersebut tidaklah dianggap sebagai satu tradisi dan khazanah yang perlu dipelihara dan dipertahankan dalam pengalaman hidup dan pentadbirah. Malah, pada sesetengah keadaan asas dan prinsip tersebut dianggap pula sebagai penghalang kepada kemajuan, sedangkan ia adalah asas budaya yang dianjurkankan islam bagi mendokong kemajuan menurut erti dan mana yang sebenarnya. Dalam tatacara pentadbiran sebuah Negara, persoalan hak-hak diberi kedudukan yang tinggi untuk dihormati oleh setiap warganegara. Ini bagi memberI ruang dan peluang kepada seluruh warga terlibat menyumbang kepada kemajuan Negara. Rakyat terbanyak memberikan hak-hak kursus kepada para pemimpin mereka yang terpilih bagi memastikan mereka mempunyai ruang yang luas dalam memikir dan menggubal dasar-dasar yang baik kepada seluruh warganya. Segala keputusan pemimpin perlu dihormati dan disokong oleh seluruh warga Negara setelah para pemimpin menjalankan hak-hak mereka dalam menentukan keputusan terhadap segala urusan rakyat berdasarkan pemerintahan Islam sebenar..

Manakala, rakyat juga mempunyai hak yang perlu dihormati pemimpin-pemimpin dalam mengekemukakan pendapat dan pandangan terhadap keputusan para pemimpin mereka. Ruang dan peluang menyuarakan pendirian dalam sebuah Negara perlu diberikan dan diperluaskan secukupnya sebagai suatu hak rakyat sebagaimana juga rakyat memberikan hak yang luas dan bebas kepada para pemimpinnya membuat keputusan berhubung kehidupan rakyat terbanyak.

Penghormatan terhadap hak-hak ini akan mewujudkan keseimbangan hubungan antara pemimpin dan masyarakat. Keseimbangan inilah sebenar antara ciri utama sebuah Negara maju yang ideal menurut kaca mata Islam. Keputusan yang diperolehi hasil daripada proses keseimbangan ini adalah yang terbaik dan paling berkualiti berbanding dengan keputusan yang cuma ditentukan oleh salah satu pihak dari kedu-duanya.

Tamadun islam telah memberi terlalu banyak sumbangan dalam semua bidang. Dalam bidang ekonomi, politik dan sosial contohnya ialah Islam telah mengharamkan riba, apabila riba dihapuskan taraf ekonomi ummat Islam meningkat dan telah dapat memecahkan monopoli perniagaan di Madinah. Ia juga dapat menghapuskan penindasan yang disebabkan riba. Politik Islam pada masa kini juga begitu tersusun kerana islam mementingkan segala aspek dan menitik beratkan tentang kebajikan dan kesejahteraan semua. Islam memang begitu berkembang pesat dalam bidang teknologi perubatan dan sebagainya. Ilmu-ilmu perubatan, kimia, matematik, dan lain-lain lagi pada awalnya telah diexplore oleh saintis dan para ilmuan Islam tetapi selepas zaman keruntuhan Islam ilmu-ilmu tersebut telah di ambil alih. Sekarang Islam sedang bangkit dan mungkin akan dapat memperkembangkan lebih banyak ilmu yang pada asalnya diexplore oleh mereka.

Pada zaman ini, banyak perubahan yang berlaku tentang masyarakat Islam sekarang berhubung tentang perkembangan sains dan teknologi dan pembangunan ummah yang berlandaskan tamadun Islam pada masa dahulu menjadi satu rujukan penting untuk mencapai matlamat sebenar yang diimpikan. walaupun perbezaan yang telah dibawa oleh Islam amatlah jelas, kedatangan Islam ke Eropah sedikit sebanyak telah memberikan implikasi kepada ‘ Renaissance ’ di mana ramai ilmuan barat yang berkunjung ke University-university awal yang didirikan oleh kerajaan Islam Turki di Timur Turki terutamanya. Sekarang ini, tamadun Islam mempengaruhi ummah masa kini untuk menjadikan manusia yang bertamadun dan bersahsiah tinggi serta berilmu pengetahuan bagi meningkatkan modal insan kelas pertama.