Jawapan

2016-05-06T02:36:55+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
★ Jawapan markah penuh soalan esei tersebut
 
    Pengkolonian kolam oleh spesies perintis iaitu tumbuhan tenggelam seperti Hydrilla sp. berlaku pada mulanya. Apabila spesies ini mati dan mereput, bahan organik terenap di dasar kolam. Kolam menjadi cetek dan tak sesuai untuk tumbuhan tenggelam.

   Tumbuhan terapung seperti teratai dan kiambang menggantikan spesies perintis. Tumbuhan terapung menghalang cahaya sampai ke tumbuhan tenggelam, maka tumbuhan tenggelam pun mati. Apabila kedua-dua spesies perintis dan tumbuhan terapung mati, kolam menjadi terlalu cetek kerana aras enapan meningkat dan tak sesuai lagi untuk pertumbuhan tumbuhan terapung.

   Tumbuhan terapung perlahan-lahan diganti oleh tumbuhan amfibia seperti rusiga. Apabila tumbuhan ini mati, lebih banyak enapan di dasar kolam terkumpul menjadikan kolam kering dan menjadi daratan.

   Tumbuhan darat pun menggantikan tumbuhan amfibia. Penyesaran terus berlaku sehingga komuniti klimaks seperti hutan hujan tropika terbentuk.
2 4 2