Jawapan

2016-05-04T19:46:08+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

PENGAJARAN
Salah satu pengajaran dalam novel ini adalah jangan terlibat dalam penagihan dadah. Contoh anak perempuan sulung Pak Morit terlibat dalam penagihan dadah sehingga mati kerana menghidap penyakit AIDS. Mak Usu kepada Hartini dan anak ketiga Mak Leha juga terlibat dalam penagihan dadah sehingga menghampakan ibu mereka.
Terdapat pengajaran kita harus hormat dan taat kepada ibu bapa. Hartini hormat kepada ibu bapanya. Ketika menghadapi kegelisahan, dia akan meminta pandangan daripada ibu bapanya. Satiah juga hormat dan taat kepada ibu bapanya. Dia menerima perintah bapa tanpa mengingkari kehendak bapanya.
Kita harus menghulurkan bantuan kepada orang yang menghadapi kesusahan. Hasrul dan isteri sedia memberikan bantuan kepada orang lain. Mereka sentiasa menghantar Satiah ke hospital dan sanggup menanggung kos perubatan Satiah.
Selain itu, ibu bapa harus mengambil berat terhadap kesihatan dan masalah anak mereka. Sebagai contoh, Pak Morit sepatutnya membawa Satiah yang sering demam ke hospital supaya penyakitnya dapat dikesan dengan lebih sehingga dapat diselamatkan. Sebaliknya Encik Hasrul seorang bapa yang sentiasa mengambil berat akan masalah anaknya. Dia membuat siasat sendiri untuk membuktikan bahawa anaknya tidak bersalah dalam kes dadah.
Tambahan pula, kita tidak patut bersikap ego. Sebagai contohnya keegoan Pak Morit yang tidak membenarkan Satiah menerima perubatan moden telah menyebabkan Satiah tidak berpeluang untuk dipulihkan.
Bukan itu sahaja, kita juga patut rajin dan tekun menuntut ilmu. Contohnya Hartini bercadang untuk belajar secara berkumpulan dengan rakannya sehingga mereka berjaya mencapai keputusan yang baik. Walaupun berasal daripada orang asli yang hidup dengan miskin, Satiah tekun menelaah pelajaran sehingga berjaya mencapai keputusan yang cemerlang dalam PMR.
Kita harus ikhlas dan setia kawan terhadap rakan. Contohnya Hartini melayani Satiah secara ikhlas dan sentiasa menjaga persahabatan mereka. Dia tidak pernah memandang rendah terhadap rakannya yang berasal daripada keluarga miskin dan berketurunan orang asli. Ketika belajar di sekolah berasrama yang berlainan, Hartini menulis surat setiap malam kepada Satiah untuk mengekalkan persahabatan mereka
kasih sayang. ibu bapa hartini bukan sahaja mnyayangi anak-snaknya, bahkan dia juga menyayangi anak orang lain yg dianggap sebagai anak angkatnya