Jawapan

2016-05-05T21:44:20+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ciri-ciri yang mempengaruhi jenis dan kadar luluhawa1)      Struktur batuan2)      Warna batuan3)      Kekerasan batuan4)      Komposisi batuan kimia

a.)Struktur batuan
Batuan yang mempunyai retakan dan rekahan mempercepatka proses luluhawa terhadap batuan berbanding dengan batuan yang tiada rekahan. Di kawasan tropika lembap, kawasan batu kapur mudah diresapi air hingga ke lapisan bawah kerana cirinya yang mempunyai banyak rekahan. Prose luluhawa kimia larutan dan pengkarbonan mudah berlaku dan membentuk landskap karst seperti grike, clint, stalakit, stalagmit, gua, dolin, uvala, lembah kering, dan sebagainya.
b.)Warna batuan
Secara umumnya, batuan yang bewarna gelap mudah dan cepat mengalami luluhawa berbanding dengan batuan yang cerah. Contohnya batuan basol dan gabro yang berwarna gelap dapat menyerap jumlah haba yang banyak. Di kawasan gurun panas, batuan sedemikian cepat menyerap haba dan mudah mengalami kepanasan dan tegasan. Batuan ini boleh terurai secara bongkah. Di kawasan tropika lembap, batuan gelap yang cepat menyerap haba akan mengalami kadar tindak balas kimia yang lebih tinggi berbanding dengan batuan yang cerah.

c.)Kekerasan batuan
Secara umum, batuan yang keras mempunyai ketahanan yang tinggi terhadap luluhawa berbanding batuan yang lemah. Contonya batuan keras seperti granit lambat mengalami luluhawa berbanding dengan batuan lembut seperti kalsit dan gipsum. Dikawasan tropika lembap batu kapur mudah mengalami luluhawa kimia melalui proses-proses larutan dan pengkarbonan. Kekerasan batuan berhubung rapat dengan jenis, struktur serta asal kejadian batuan. Batuan igneus yang dibentuk daripada proses pembekuan magma merupakan batuan yang amat keras. Batuan igneus terdiri daripada silika dan kandungan galian yang lain. Kandungan silika yang tinggi dan simentasi yang padat dan kuat menyukarkan tindakan luluhawa. Jadual di bawah menunjukkan ketahanan bahan galian terhadap tindakan luluhawa.

Komposisi Batuan KimiaBatuan homogen(komposisikimia sejenis) seperti batu gnesis dan batu jelmaan mempunyai ketahanan yang lebih kukuh jika dibanding dengan batuanheterogen (komposisi kimia yang berlainan). Batuan jenis homogen(kurza, felsfar) dianggap lebih stabil terhadap proses-proses luluhawa kimia berbanding batuan jenis heterogen (olivin, angit).