Jawapan

2016-05-05T21:59:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menggunakan isi isi yg kreatif
*mesti ada untuk sedapkan ayat
-idioms
-phrase
Jawapan Paling Bijak!
2016-05-05T22:58:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Untuk speech, satu je yang kita semua mesti nak minta daripada orang yang menyampaikan speech tu : JANGAN BORING

Saya akan share macam mana speech yang bagus sebenarnya :
1. Dimulakan dengan 2 atau 3 ayat introduction, yang memberi bayangan kepada pendengar apa yang akan disampaikan. Seterusnya barulah masuk bahagian kata aluan dan  kemudian isi.

Contoh : Topik berkaitan kepentingan air

    An American anthropologist once said that if there is magic on this planet, it is contained in water. This indicates that water is indeed essential. However, due to our industrial development, water is being polluted and this issue causes world water demand to skyrocket.

    Hello everyone! In this splendid morning, I would like to deliver a speech about the importance of water to our lives. Please sit back, relax and spare me some time.

2. Speech yg bagus dan tak boring - isi anda mestilah bersifat tak terlalu macam isi surat khabar. Dalam speech boleh masukkan unsur lelunco (lucu) tetapi bukan dari A sampai Z citer lucu je. Yang ini depends on your sense of humor.

3. Anda tak payah gunakan peribahasa bombastik, tak semua faham pun. Lagian, kalau peribahasa digunakan tidak tepat, salah lah jadinya. Jadi, saya galakkan semua untuk menggunakan lexical chunks dan sinonim yang bersifat menarik dan jarang digunakan. Anda boleh start dengan mencari sinonim perkataan yang lazim digunakan. Here are some :

(A) Difficult = Hard = Arduous
(B) Issue = Problem = Aggravation
(C) Good = Nice = Splendid
(D) Really = Totally = Absolutely = Undoubtedly = Unreservedly = Undecisively
(E) Crazy = Maniac = Lunatic = Eccentric = Schizophrenic
(F) Important = Essential = Vital = Crucial

^Sinonim-sinonim di atas disusun dari tahap rendah, sederhana, tinggi, sangat tinggi

Penggunaan perkataan yg best menunjukkan kosa kata anda yang luas dan bertahap tinggi.

Ingat, yang menyampaikan speech tu bukan penyampai berita. Speech tak serius sangat, kalau tak dia boring. Kalau anda pernah sertai pidato Bahasa Inggeris, mesti tahu. ;)  
3 5 3