Jawapan

2016-05-19T14:58:08+08:00

Ini Jawapan Diperakui

Ă—
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Novel 'Pantai Kasih' ini berkisar kepada konflik dalaman tiga orang watak utama yang bertugas di Pusat Rawatan Pantai Kasih (PRPK) di Inanam, Sabah. Dr. Raiha, pakar bedah teruji dengan peristiwa tragis kematian misteri Rohayu, anak tunggalnya yang mengalami sindrom down, diikuti oleh suaminya Dr. Sadiz, pakar otak yang terperosok di bawah lori. Dr. Uwang, pemilik PRPK pula bersikap haloba (mementingkan keuntungan) serta tidak mewarisi sikap ayahnya yang berpegang kepada etika perubatan. Sister Felicia Landosi pula mengalami ketagihan ubat batuk kerana tertekan dengan peristiwa silam dan latar belakang dirinya sebagai anak tidak sah taraf.
Bayangan peristiwa hitam Rohayu yang disambar api daripada kereta Porsche yang terbakar sentiasa muncul walaupun ketika Dr. Raiha sedang bertugas, sehinggalah pada penghujung novel Dr. Raiha berasa lega apabila kebenaran terbongkar jua. Dr. Uwang juga terbawa-bawa dengan rasa bersalah sehingga akhirnya dia melanggar tembok di PRPK sendiri sehingga hampir meragut nyawanya. Felicia Landosi yang menerima komisen sebanyak lima peratus jika berjaya memujuk pesakit mendapatkan rawatan di PRPK mengalami tekanan yang hebat, tetapi akhirnya berani berterus terang dengan Dr. Raiha.

Bimasakti Menari adalah sebuah karya yang mengisahkan tentang pemeliharaan alam sekitar khususnya untuk menangani pencemaran cahaya. Sebagai seorang pencinta alam, saya berasa teruja untuk membaca buah tangan penulis kali ini selepas dikecewakan dengan Impuls/Roh. Tahniah kepada penulis kerana membuka pandangan pembaca tentang kepentingan menjaga kelestarian alam daripada tangan-tangan yang merosakkan dengan tujuan pembangunan.

Watak utama, Nurul Hafsa adalah seorang graduan lulusan Ilmu Falak telah mencabar dirinya untuk mengembalikan kegelapan langit Kuala Selangor setelah kecewa kerana gagal menyumbangkan kepakarannya dalam mencerap langit kepada pelajar cilik dari Jepun. Rentetan itu, Nurul Hafsa berjuang agar Kuala Selangor kembali kepada fungsinya sebagai sebuah tempat pengkaji bintang amatur dan profesional.

Muhammad Taufik pula adalah seorang yang mempunyai impian untuk memelihara populasi kelip-kelip yang cukup terkenal di Kuala Selangor khususnya di Kampung Kuantan. Populasi haiwan tersebut yang sudah semakin berkurangan mencetuskan ilham kepada Muhammad Taufik untuk membina suatu kawasan di luar grid kemanusiaan agar kelip-kelip mempunyai ruang dan peluang untuk hidup tanpa gangguan manusia mahupun persekitaran.

Maka, objektif yang hampir sama dalam memelihara alam sekitar menjadikan Nurul Hafsa dan Muhammad Taufik bergabung tenaga untuk mencapai dua tujuan hakiki yakni pertama, mengembalikan kegelapan langit atau mengurangkan pencemaran cahaya. Kedua, mewujudkan semula populasi kelip-kelip daripada ancaman.

Sememangnya, sesebuah novel tidak lari daripada konflik. Ia menjadikan novel ini tidak mendatar, namun saya rasa mungkin konflik yang ditimbulkan daripada Johann Arlington-Majid mungkin boleh dikembangkan lagi kerana perkembangannya agak terbatas dan terlalu cepat untuk diusaikan. Walau bagaimanapun, ia masih tidak menjejaskan kelebihan buku ini dalam menyampaikan intelektual berkenaan bidang falak dan cahaya.

Kesempatan diri yang pernah menjalani latihan praktikum di Tanjung Karang, Selangor membuatkan saya dapat melakukan imaginasi yang baik dalam mencicip kenikmatan Bimasakti Menari kerana Kuala Selangor bukan suatu bandar yang asing bagi saya setelah 3 bulan di sana pada tahun 2008. Sudah semestinya saya masih mampu mengimbau kenangan melawat Bukit Melawati dan kawasan perkampungan Kampung Kuantan.

Sememangnya tahniah kepada penulis atas kemenangan beliau melalui novel ini kerana menawarkan sesuatu yang berlainan dalam menangani isu alam sekitar kepada pembaca khususnya kepada para remaja.
3 4 3