Jawapan

2016-05-06T18:22:56+08:00
Peningkatan suhu akan menyebabkan perubahan iklim yang memberi kesan langsung terhadap kegiatan pertanian. Kegiatan pertanian banyak bergantung kepada keadaan cuaca, perubahan musim dan bekalan air yang semuanya berkaitan dengan iklim. Oleh itu, hasil-hasil pertanian seperti padi, sayur-sayuran, buah-buahan dan sebagainya akan merosot kerana tidak dapat tumbuh dengan keadaan yang baik dalam suhu sekeliling yang tinggi.


Tambahan pula, peningkatan suhu akan menyebabkan peningkatan suhu lautan di mana aras laut ditingkatkan dengan ketara. Peningkatan aras laut tersebut akan menyebabkan peningkatan masalah banjir, kerosakan struktur pantai menerusi hakisan, kemusnahan kawasan berpaya, kemasukan air masin ke dalam sistem bekalan air minuman di kawasan pantai dan sebagainya.


Selain itu, peningkatan suhu juga akan menjejaskan kesihatan manusia terutamanya penduduk bandar. Contohnya, kemungkinan besar seseorang akan mengalami tekanan jantung jika tidak dapat menyesuaikan diri dengan perubahan keadaan suhu sekeliling terumanya golongan tua mempunyai risiko yang lebih tinggi. Penyakit-penyakit seperti batuk, selsema dan lain-lain lagi juga mudah tersebar di dalam keadaan suhu sekeliling yang tinggi. Di samping itu, seseorang akan tidak bersemangat dan mudah letih jika suhu sekeliling adalah tinggi.



#HarapMembantu#