Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-05-07T06:59:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hi!

Kalau nak basic berbahasa atau bertutur, cara paling senang (& paling best) adalah dengan menonton cerita dalam bahasa Inggeris. Cuba cari drama atau movie yang menarik cita rasa. Lepas tu, janganlah sekadar tengok sahaja. Cuba ajuk sikit cara dia cakap tu, perhatikan loghat dia, cari makna perkataan atau frasa yang dia pakai. Sambil-sambil tengok tu, tanya, "Kenapa dia cakap camtu?" Secara tidak langsung, kita dapat tahu ayat yang dia sebut tu nak pakai pada masa bila dan dalam situasi apa.

Jangan malu untuk bercakap dalam bahasa Inggeris depan kawan-kawan. Kalau malu, boleh je speaking dengan cikgu bahasa Inggeris. Cikgu akan lagi suka dan akan membantu bila dia tau yang anda sedang cuba master bahasa omputih ni.

Kalau nak basic menulis, rajin-rajinkanlah membaca novel bahasa Inggeris. Benci novel? Komik pun boleh apa - asalkan dalam bahasa Inggeris. Kebanyakkan murid tak suka baca novel Inggeris sebab banyak sangat perkataan yang alien dalam tu. Checkla kamus; kalau tak nak, cuba tanya orang yang pandai bahasa Inggeris. Buat contengan sikit kat tepi novel tu...tapi kalau anda diajar untuk tak conteng buku (macam saya~ cuma...buku matematik tu tak dikira ya) atau tak suka rosakkan novel, then cuba simpan satu buku nota kecil khas untuk perkataan dan frasa bahasa Inggeris dan catitkan semua perkataan/frasa baru yang anda pelajari. Setkan goal untuk pakai at least 1 perkataan/frasa yang baru untuk setiap hari. Dengan cara ini, anda boleh dapat ingat dengan lebih mudah, dapat tau cara penggunaannya & boleh aplikasikan dalam kehidupan seharian atau essay bahasa Inggeris.

Kalau banyak duit (dan suka baca buku) lain kali pergi book store jangan pergi kat seksyen novel Melayu dulu, cari rak education dan cuba belek buku Grammar kat situ. Kadang-kala ada yang menarik dan senang difahami. Kalau kurang income, Internet sedia membantu! Zaman sekarang semua ada smart phone kan, pergi kat Google Play Store dan install Wattpad. Itu app buku free. Kat situ ada buku dalam pelbagai genre, jadi boleh pilih karya apa yang nampak menarik.

Harap-harap dapat membantu sedikit sebanyak. Ingat, berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersusah-susah dahulu, layan k-drama kemudian. Tak minat Korea takpe, drama lain ada. Hehe, good luck! d(Ò^Ó)b
2 4 2