Jawapan

2016-05-07T00:16:24+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kunci kira-kira ada 2 bahagian:Bahagian debit dan kredit.Mula-mula buat bentuk T lepas tu labelkan sebelah kiri tulis kredit sebelah kanan tulis debit.Then semua urusniaga labelkan debit or kredit baru masukkan dalam bentuk T.Information if confuse debit ke kredit:
Debit:Aset semasa:SPBT (sebab aset ni selalu berubah. contohnya bilangan penghutan selalu berubah bila orang langsaikan hutang maksudnya stok,penghutang,bank dan tunai,
;aset bukan semasa:aset selain spbt maksudnya aset yang long-term mcm kenderaan,premis dll
Kredit:Ekuiti pemilik:modal,untung/rugi=untung rugi ni sebenarnya daripada hasil/belanja (sebab itu barang milik sendiri)
;liabiliti semasa:pemiutang,overdraf(pemiutang kita selalu berubah bila kita bayar hutang dan sama juga overdraf bank bila kita bayar hutang kat bank)
;liabiliti bukan semasa:gadai janji,pinjaman jangka masa panjang(long-term biasanya lebih dari setahun)
Bila dah kira pastikan sebelah kanan dengan kiri sama and for setiap section jumlahkan.
For example:if kenderaan:2000 and alatan pejabat 2000.
Aset Bukan Semasa 
(tulis category)
Kenderaan                2000 (info urus niaga)
Alatan pejabat          2000 (info urusniaga)
                                   4000 (jumlah:underline dulu barutulis)
Reminder:Jangan lupa tulis tajuk 'Kuncikira-kira pada (tarikh)'

Sorry if the notes a bit messy since randomly and I just learnt it a few months ago but refer to textbook for more details.GOOD LUCK!!!!
1 3 1