Jawapan

2016-05-07T07:02:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Apabila kita belajar matematik, kena faham rumusnya.
Apabila kita belajar sains, kena faham semuanya.
Apabila kita belajar sejarah, kena hafal faktanya.
Apabila kita belajar subjek bahasa? Kena banyak membaca.

Tips :
1. Banyak membaca, biasakan diri menganalisis tatabahasa Inggeris. Kalau dah biasa, anda akan secara automatik tahu apa yang betul apa yang salah.

Contohnya : "I wants to sleep." Eh? Betulkah grammar tu? Tak pernah saya dengar/baca "I loves you", yang ada "I love you" lah. Selepas perkataan "I" kata kerja mesti dalam bentuk kata dasar, tak ditambah "s". Jadi salah lah "I wants to sleep.", sepatutnya "I want to sleep."

Alright, next ialah vocabulary. Setiap kali membaca, tulis kosa kata atau frasa yang anda suka. Kalau ada yang tak faham, tulis dan cari maknanya. Gunakan kosa kata/frasa yang anda pelajari dalam penulisan mahupun semasa bercakap. Pratice makes perfect. Lama-kelamaan, kosa kata tu anda dah biasa dan mahir menggunakannya.

Cari sinonim bagi perkataan-perkataan yang lazim digunakan. Perkataan-perkataan yang sering digunakan ni dah "expired", atau basi. Dah tak menarik untuk dibaca dan didengar. Instead of saying "Have a nice day!" Why not " Have a splendid day!" Penggunaan perkataan baharu atau yang jarang digunakan menambah perisa kepada penulisan/percakapan anda. 

Contoh beberapa words :
1. Happy = Glad = On cloud nine
2. Cute = Adorable
3. Sad = gloomy = in woe

Penanda wacana
1. Besides that / Apart from that / In addition / Furthermore / Moreover
2. So / Thus / Hence / Therefore

★ Semasa tulis esei, tulis apa yang anda dah pelajari. Apabila tak tahu nak buat ayat yang nak ditulis, jangan berkeras sangat nak juga tulis ayat tu. Anda boleh tukar kepada ayat yang anda tahu untuk tulis. Lebih-lebih lagi ketika menjawab soalan peperiksaan, do not stop writing.

Tulis karangan biasa pula simple je.
PENDAHULUAN - Tulis apa-apa sahaja yang tak berkaitan dengan isi tetapi berkaitan dengan tema. Jangan sentuh isi dalam pendahuluan. Semasa pendahukuan ni lah kita boleh tulis benda merapu tapi best dibaca.

ISI - Ikut IHCR (Isi, Huraian, Contoh, Rumusan) Kalau semua IHCR dah ada ditulis, dah boleh lah tu. Proceed to the next paragraph.

PENUTUP - Tulis kesimpulan keseluruhan esei. Apa harapan/cadangan anda dan kesan jika harapan/cadangan itu dilaksanakan.

1 5 1