Jawapan

2016-05-15T02:40:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Keluarga bahagia ialah keluarga yang hidup dalam keadaan aman damai, tenang dan harmoni. Mutakhir ini, kita dapat menyaksikan hubungan kekeluargaan yang semakin renggang lantaran dek terlalu sibuk mengejar hal-hal duniawi. Hubungan kekeluargaan ini mestilah dirapatkan semula demi membentuk keluarga bahagia seterusnya untuk kesejahteraan negara. Seseorang yang mempunyai keluarga yang bahagia pasti akan bertambah berkat hidupnya. Bukan itu sahaja, malah hidup kita juga sentiasa tenang dan berasa gembira . 
       Pada realitinya, banyak cabaran yang perlu dihadapi dalam membentuk keluarga bahagia. Ibu bapa berada jauh di luar bandar sedangkan anak-anak sudah mendirikan rumah tangga dan mempunyai tanggungan sendiri di bandar. Suami isteri bekerja di luar rumah dan mereka sentiasa sibuk. Hal ini, akan menyebabkan hubungan kekeluargaan semakin renggang dan menyebabkan keluarga menjadi tidak bahagia. Lebih parah lagi, hal ini boleh menyebabkan hubungan kekeluargaan terputus dan seterusnya keluarga menjadi porak peranda. 
    Terdapat beberapa usaha dalam memupuk keluarga bahagia. Antaranya ialah, ibu bapa mestilah memberikan didikan agama dan moral sejak kecil lagi. Mereka hendaklah diberi keinsafan betapa sukarnya ibu bapa masing-masing mendidik mereka. Oleh itu, jasa ibu bapa haruslah dibalas misalnya dengan selalu mengunjungi mereka atau menghulurkan wang untuk mereka berbelanja demi menampung kehidupan. Dengan adanya bekalan didikan agama juga, seseorang individu akan mengetahui tanggungjawab masing-masing dan melaksanakan atau memikul tanggungjawab tersebut dengan baik, tamsilnya seorang bapa akan menjalankan tanggungjawab sebagai bapa dan suami dengan baik, begitu juga seorang ibu atau isteri dan juga anak-anak yang masing-masing menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik kerana dengan didikan agama mereka tahu dosa dan pahala. Didikan agama menjadikan seseorang itu tidak alpa terhadap tanggungjawab yang digalas. Natijahnya, seseorang yang ada ilmu agama akan menjalankan tanggungjawab dalam sesebuah keluarga dengan baik seterusnya akan melahirkan keluarga yang bahagia. 
Akhir sekali, untuk mengelakkan hubungan kekeluargaan menjadi renggang , berkongsilah masalah yang dihadapi dan cubalah mencari penyelesaiannya dengan cara berbincang secara baik antara ahli keluarga. Jelaskan juga jika terdapat ketidakpuasan hati antara ahli keluarga. Aforisme klasik Melayu mengatakan , berat sama dipikul ringan sama dijinjing. Hal ini akan dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi serta mengelakkan berlakunya konflik dalam sesebuah keluarga yang boleh menyebabkan berlakunya perpecahan dalam keluarga tersebut. 
    Tuntasnya, sudah terang lagi bersuluh keluarga bahagia amat penting dalam kehidupan kita, bahkan negara kita juga akan aman damai kerana tiada pertelingkahan sesama sendiri. Saya berharap agar semua masyarakat di bumi Malaysia ini berusaha untuk memupuk keluarga bahagia agar hidup kita diberkati.