Jawapan

2016-05-07T09:15:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Piagam Madinah oleh Nabi Muhammad SAW sememangnya penting kepada mereka semua agar dapat hidup bersama di Madinah dengan harmoni. Dengan piagam ini, baginda membentuk masyarakat baharu berasaskan semangat ukhwah, iaitu masyarakat yang bersatu padu sebagai satu ummah.

Dalam kegiatan ekonomi pula, amalan riba, penindasan dan penyelewengan dihapuskan. Hal ini adalah untuk kesejahteraan penduduk Madinah dalam bidang perniagaan dan soial mereka.

Dengan perpaduan yang kukuh dan utuh, mereka dapat mengadun sinergi dalam mengkonsolidasikan kemakmuran Madinah. Mereka dikehendaki mempertahankan Madinah daripada ancaman luar. 

Setiap penduduk bebas mengamalkan agama masing-masing. Mereka juga boleh amalkan adat mereka selagi tidak bertentangan dengan Islam. Nilai toleransi dipupuk untuk kesejahteraan semua penduduk Madinah.

Masyarakat bukan Islam pula dapat mengenali Islam dengan lebih dekat. Mereka saling membantu dan berkongsi ilmu. Kesucian dan kebesaran Islam terserlah dalam hal membentuk kedamaian ini.
1 5 1