Jawapan

2016-05-07T19:49:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Cerpen karya Salina Ibrahim, 43, siswazah syariah, Universiti Malaya ini termuat pada muka surat 68 - 75, naskhah antologi 'Baik Budi, Indah Bahasa'. Bekas wartawan ini aktif dalam bidang penulisan genre cerpen dan novel. Walaupun kisah siswazah menceburi bidang pertanian bukanlah cerita baharu (mungkin klise), tetapi penulis berjaya menyampaikan mesej bahawa kebijaksanaan menjalin komunikasi dengan masyarakat dan pakar memudahkan perancangan projek yang berpotensi untuk maju.

Watak utama: Alif, siswazah ekonomi

Teknik penceritaan: sudut pandangan orang ketiga (pencerita bukan watak dalam cerpen)
                               :  imbas kembali (Aiman mengingati kembali saat sukar behadapan dengan pemilik petak sawah
                                          terutama Abang Man yang mahu menjual tanah kepada pemaju perumahan) 

Sinopsis

Kata-kata semangat arwah abah masih terngiang-ngiang, manakala sokongan kental emak (Mak wan) dalam mempertahankan tanah bendang mereka, sambil memujuk pemilik petak bendang yang lain akhirnya membuka jalan kepada Alif untuk menggembleng muafakat penanaman padi secara estet. Galakan Tuk Ketua juga memberi kekuatan kepada Alif untuk menangani tentangan Abang Man dan orang kampung yang termakan umpan pemaju perumahan untuk menjual petak bendang masing-masing. Kemuncak sindiran Abang Man ialah Alif tidak lulus universiti, sedangkan emak sendiri menghadiri majlis konvokesyen Alif. Khidmat nasihat pegawai pertanian dan penggunaan mesin berteknologi canggih dimanfaatkan sebagai projek estet mini yang mengubah kaedah bermandi keringat dan selut kepada gaya pengurusan yang cekap dan sistematik. Akhirnya, semua 15 orang pemilik petak sawah dengan keluasan hampir 60 hektar itu setuju berganding bahu sehingga terbentang petak emas yang tersedia untuk dituai ...