Jawapan

2016-05-15T13:22:08+08:00
CATATAN HARI SUKAN SEKOLAH
Jumaat,24 Jun 2017.30 pagi : Murid-murid tahun 6 berkumpul di kantin, murid-murid tahun 5 berkumpul di kelas muridtahun 6. Pasukan pancaragam dan peserta-peserta rumah berhimpun di dewan manakalaatlet-atlet berada di khemah masing-masing menanti dengan sabar Hari Sukan Sekolah ke-9 membuka tirainya.

7.45 pagi : Dif-dif kehormat berduyun-duyun mengambil tempat di bangsal tetamu. Para ibu bapa juga tidak ketinggalan memenuhi tempat duduk yang disediakan di sebelah khemahtetamu. Guru-guru bertungkus-lumus apabila menjalankan tugas yang diamanahkan diastaka di padang. Pengakap membantu cikgu menyediakan alat manakala tunas puterimunyusun pingat-pingat di atas meja.

8.00 pagi : Hari Sukan membuka tirai apabila pasukan pencaragam mengetuai pasukan rumahberarak mengelilingi padang yang dihias dengan panji-panji dan belon-belon yangcitra warna. Peserta-peserta lima buah rumah memberikan tabik hormat kepadaPengerusi Jemaah Pengelala Foon Yew , Dr, Cheng Chen Kiang di astaka semasa lintasanhormat.

8.20 pagi : Dr, Cheng Chen Kiang merasmikan Sukan Sekolah ke-9 dan diikuti oleh Chan Qing Jun
mewakili atlet melafazkan ikrar dengan penuh semangat. Seterusnya, pengakapmenaikkan bendera sukan sekolah. Pasukan pencaragam sekolah telah membuatpersembahan untuk menghiburkan para penonton.

8.35 pagi : Acara balapan bermula dengan lompat pagar 80 meter lelaki. Murid-murid mulaberkerumun di tepi lorong untuk memberi sokongan dan dorongan kepada pelari rumahmasing-masing. Pada masa itu,padang diselubungi tepukan dan sorakan apabila setiapacara dipertandingkan. Suasana pada masa itu meriah dan hingar-bingar.

11.30 pagi : Lumba lari 100 meter terbuka kepada guru dan ibu bapa sambutan yang hangat. CikguLim menjuarai kategori lelaki manakala kategori perempuan disandang oleh Cikgu Tan.Kemudian, pasukan campuran ibu bapa dan guru menyertai acara tarik talimemuncakkan sukan sekolah. Mereka menarik bermati-matian untuk mencapaikejayaan.

12.00 tengah hari: Guru Besar dijemput menyampaikan hadiah.Johan keseluruhan jatuh ke tanganRumah Kuning dan naib johan pula dimenangi oleh Rumah Biru. Atlet-atlet rumahmenerpa ke arah kawan-kawan melonjak kegembiraan. Mereka bergambardengan merakamkan detik kegemilangan ini.

12.35 tengah hari : Murid-murid dan guru-guru berkemas dan membersihkan padang bagai aurdengan tebing.