Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-05-09T19:21:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan, tidak adalah satu sistem pendidikan yang seragam di Tanah Melayu oleh itu pendidikan vernakular yang diwujudkan oleh British telah diamalkan. Sistem pendidikan vernakular dilaksanakan mengikut kepentingan kaum tertentu. Setiap sekolah yang didirikan dahulu merupakan sekolah yang khusus untuk kaum tertentu dan ini menyebabkan kemunculan empat jenis sekolah iaitu Sekolah Melayu, Sekolah Cina, Sekolah Tamil, dan Sekolah Inggeris.
   
   Selepas merdeka, pendidikan Malaysia telah diperkembang dengan kemasukan Sabah dan Sarawak dan pengenalan pendidikan percuma yang menyebabkan pertambahan murid-murid di sekolah rendah iaitu 44% dalam tempoh 1957 - 1967. Selain itu, beberapa buah pusat latihan harian dan maktab-maktab yang baru juga ditubuhkan untuk mengatasi kekurangan guru. Contohnya ialah : Maktab Teknik di Kuala Lumpur, Maktab Perguruan Temenggong Ibrahim Johor, Maktab Perguruan Gaya, Sabah, Maktab Perguruan Rajang, Sarawak.
   
   Di Semenanjung Malaysia, latihan guru bagi sekolah menengah dan rendah adalah berasingan. Latihan-latihan guru dijalankan di Maktab Perguruan Kota Bahru, Maktab Perguruan Sultan Idris dan Maktab Perguruan Perempuan Melayu Melaka. Bagi menambahkan keupayaan guru terlatih maktab latihan harian ditubuhkan di Alor Setarm Taiping, Ipoh, Teluk Anson(Teluk Intan, Seremban, Melaka, Melaka, Johor Bahru, Kuantan dan Kuala Terengganu. Jawantankuasa Mengkaji Latihan Perguruan juga telah ditubuhkan pada tahun 1969. Selepas merdeka, guru lebih terlatih dan menerima latihan yang sistematik dari pusat-pusat latihan guru. Kanak-kana kewarganegaraan Malaysia mulai masuk Tahun Satu di sekolah rendah pada umur 7 tahun dan mengikuti persekolahan selama 6 tahun. Selepas itu, ibu bapa bebas menghantar anak-anak ke sekolah yang menggunakan bahasa pengantar Bahasa Melayu, Cina dan Tamil. Walaubagaimanapun, seluruh murid-murid sekolah rendah wajib mengikuti KBSR dan murid-murid sekolah menengah wajib mengikuti PMR dan SPM. 
Selepas SPM, pelajar boleh melanjutkan pelajaran ke peringkat STPM atau di peringkat yang lebih tinggi contohnya di universiti.


   Sistem pendidikan di Malaysia yang semakin berkembang telah menyebabkan banyak sekolah, universiti, kolej dibina di Malaysia sama ada di bandar ataupun luar bandar supaya semua rakyat dapat menikmati institusi pendidikan yang tinggi. 

1 5 1