Disebabkan saya tidak dapat jawab dalam ruangan jawapan... (x+2) = [(x+2)/(x-3)] . Bawa (x-3) darab masuk dengan (x+2) di sebelah. Jadi, (x+2)(x-3) = x+2 . Kembangkan dapat x^2 - x - 6 = x + 2. Bawa x + 2 ke tepi. x^2 - x - x - 6 - 2 = 0. Tolak-tolak jadi x^2 - 2x - 8 = 0. Faktorkan dapat (x + 2)(x-4) = 0. Yang pertama, (x+2) = 0 ; x = -2. Yang kedua, (x-4) = 0 ; x = 4. Maka x = -2 atau 4.
Untuk check jawapan saya betul ke tak, ganti x dengan nilai -2. Kedua-dua belah jawapan ialah sama iaitu 0. Langkahnya -2 + 2 = (-2+2)/(-2-3). Awak akan dapat 0 = 0. Seterusnya ganti x dengan 4 pula. -2 + 4
Sambungan... 4 + 2 = (4+2)(4-3) . Awak akan dapat 6 = 6. Jadi, jawapan saya tepat dan betul
ok ya..saya silap kembangkan..tapi saya pun dpt 3=3

Jawapan

2016-05-11T22:48:47+08:00