Jawapan

2016-05-16T00:11:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
LANGKAH 1 : PELAKSANAAN


Terdapat 3 bahagian dalam tugasan di PT3 Geografi iaitu :

1. Perancangan (10 markah)
: Pelajar dikehendaki untuk menyediakan perancangan yang sangat lengkap, tepat dan realistik serta mempamerkan sikap bersungguh-sungguh untuk mendapatkan markah penuh. 

Perancangan merangkumi :

Jadual KerjaPengagihan Kerja ( digalakkan dibuat sebagai carta alir)Objektif KajianKaedah Kajian

2. Proses Awal (20 markah)

: Pelajar dikehendaki mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber dengan menggunakan kaedah yang relevan dan menyatakan sumber rujukan.

: Keseluruhan data dan maklumat mestilah relevan dan asli untuk mendapatkan markah penuh.

: Proses awal perlulah ada :

sekurang-kurangnya 1 borang soal selidik sebagai bukti pelajar menjalankan kajiansenarai rujukangambar jika berkenaan

3. Proses Akhir (70 markah)

: Melibatkan markah paling banyak dalam kajian. Pembahagian markah adalah seperti berikut :

Grafik (10 markah) : Grafik mestilah mengikut susunan yang betul, lengkap dan kritis merangkumi tajuk, idea utama dan maklumat yang tepat. Konsep (5 markah) : Konsep perlu dihurai dengan tepat beserta contoh.Punca/Faktor (15 markah) : Menghuraikan punca kejadian yang berkaitan dengan jelas dan teratur serta menunjukkan keaslian dan kritis. Punca mestilah mempunyai fakta yang relevan, huraian yang sesuai serta contoh melibatkan kawasan kajian.Kesan (20 markah) : Menghuraikan kesan kejadian yang berkaitan dengan jelas dan teratur serta menunjukkan keaslian. Kesan juga mestilah mempunyai fakta yang relevan, huraian yang sesuai serta contoh melibatkan kawasan kajian.Langkah Mengatasi/Cadangan (20 markah) : Langkah mengatasi/cadangan mestilah relevan dan huraian yang sangat tepat untuk mendapatkan markah penuh.