Jawapan

2016-05-14T19:36:22+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Negara kita mempunyai kawasan tanah tinggi yang nyaman suasananya, tanah pamah yang subur, pantai yang indah dan sungai-sungai yang banyak membekalkan air sepanjang tahun. Bentuk-bentuk muka bumi ini mempunyai potensi yang baik serta dapat dimajukan untuk mendatangkan manfaat kepada hidup kita. Namun, ada juga yang menjadi halangan terhadap kegiatan kita. Kita akan mengkaji semua potensi dan halangan itu dalam unit ini.


Sungai yang mengalir deras di bahagian hulunya sesuai digunakan untuk menjana kuasa hidroelektrk. Di sepanjang bahagian hulu Sungai Perak dibina empangan bagi tujuan ini. Contohnya, Empangan Chenderoh, Empangan Kenering, Empangan Bersia dan Empangan Temengor.
            Sungai-sungai lain turut mempunyai potensi untuk penjanaan kuasa elektrik. Empangan Murum dibina di Sungai Rajang (30 kilometer dari tapak Empangan Bakun). Pembinaan tiga buah empangan di Tekai, Telom dan Maran di sepanjang Sungai Pahang akan menambahkan bekalan elektrik.
            Tanah Tinggi Cameron di Pahang dan Kundasangg di Sabah adalah contoh tanah tinggi yang dimajukan untuk kegiatan pertanian. Teh dan tanaman hawa sederhana sesuai ditanam di sini. Di kawasan tanah tinggi lain, yang mempunyai suhu dan keadaan yang sama seperti di kedua-dua tempat ini berpotensi juga untuk dimajukan. Kawasan ini mungkin perlu dibuat teres dan diratakan terlebih dahulu untuk dijadikan kawasan pertanian.
            Selain potensi pertanian, kawasan tanah tinggi mempunyai potensi untuk dimajukan sebagai pusat rekreasi dan eko-pelancongan. Tanah Tinggi Cameron, Bukit Fraser dan Tanah Tinggi Genting adalah beberapa contoh pusat pelancongan yang terkenal di negara kita. Pembinaan taman rekreasi ala Perancis di Bukit Tinggi, Pahang pada tahun 2001 menunjukkan bahawa masih ada kawasan tanah tinggi yang berpotensi untuk dimajukan sebagai kawasan pusat rekreasi dan pelancongan.
            Gua batu kapur di kawasan tanah tinggi mempunyai ciri yang istimewa, misalnya bentuk stalaktit dan stalagmitnya yang unik. Gua Niah dan sistem gua di Gunung Mulu, Sarawak, Gua Gomantang di Sabah dan Batu Caves adalah gua yang sering dikunjungi pelancong. Gua batu kapur yang lain, khususnya di Gua Musang, Kelantan mempunyai potensi yang baik untuk dimajukan sebagai pusat pelancongan.
            Kawasan tanah tinggi yang kurang daripada 1200 meter diliputi hutan hujan tropika. Hutan hujan tropika berpotensi dijadikan kawasan pembalakan kayu yang bernilai tinggi seperti cengal, meranti, keruing dan merbau.


Dalam unit 6, kita mengetahui kepentingan kawasan tanah pamah di negara kia. Negara kita mempunyai kawasan tanah pamah yang luas dan potensi untuk dimajukan sebagai kawasan petempataan, perindustrian, jaringan pengangkutan dan pertanian.
            Penduduk Malaysia semakin bertambah. Lebih banyak kawasan tanah pamah yang perlu dimajukan untuk manampung pertambahan penduduk ini. Putrajaya dan Cyberjaya adalah dua contoh tanah pamah yang baru dimajukan. Kawasan ini mempunyai potensi yang baik untuk dibangunkan sebagai puat pentadbiran negara dan petempatan yang baru. Jaringan pengangkutan serta rangkaian jalan raya yang dibina di kawasan tersebut akan menjadikan kawasan di sekitarnya turut berpotensi untuk dimajukan. Contohnya pembinaan kawasan perindustrian baru.
            Kawasan dataran dan delta sungai yang subur dengan tanih aluvium berpotensi untuk dijadikan kawasan pertanian. Dataran Kedah merupakan kawasan penanaman padi. Dataran dan tanah beralun yang bersaliran baik sesuai untuk penanaman getah dan kelapa sawit. Contohnya getah ditanam di Selangor, Johor, sekitar Sri Aman dan Sandakan. Kelapa sawit ditanam sekitar Labis, Kluang dan Segi Tiga Jengka.
            Kawasan bekas lombong juga mempunyai potensi untuk dijadikan kawasan pertanian dan penternakan ikan air tawar. Contohnya kawasan bekas lombong di sekitar Ipoh yang ditebus guna sebagai kawasan kebun sayur, buah-buahan dan dijadikan kawasan ternakan ikan.


Kawasan pinggir laut Malaysia mempunyai pantai berpasir yang indah. Contohnya, Pantai Cahaya Bulan, Desaru dan Cherating. Ciri yang menarik ini menjadikan kawasan ini sebagai tumpuan utama kegiatan rekreasi dan pelancongan. Hotel bertaraf antarabangsa telah dibina di kawasan ini untuk menggalakkan industri pelancongan.
            Kawasan di sepanjang pinggir pantai mempunyai potensi untuk dibina pelabuhan. Pelabuhan Klang dan Pelabuhan Pulau Pinang yang menghadap ke Selat Melaka adalah antara pelabuhan bertaraf antarabangsa di Malaysia. Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pelabuhan Kuching penting juga untuk kegiatan perdagangan antarabangsa.
            Perikanan menjadi sumber ekonomi yang penting bagi penduduk di sepanjang pinggir pantai dan di pulau-pulau. Laut menjadi sumber bekalan ikan yang utama. Oleh itu, banyak pelabuhan perikanan yang dibina di sepanjang pinggir laut Malaysia. Contohnya ialah Tanjung Dawai, Kuala Besut, Chendering, Pulau Ketam, Pulau Pangkor, Mersing, Sedili, Bintulu dan Sandakan.

By,
dhzalipullizam