Jawapan

2016-05-16T15:43:54+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Wente . membersihkan dan menghapuskan tempat pembiakan nyamuk
2016-05-17T14:14:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

TIDAK dapat dinafikan isu yang melibatkan demam denggi telah mendapat perhatian serius dalam negara ini sejak beberapa tahun lalu. Statistik jangkitan demam denggi serta kadar kematian yang berlaku akibatnya dilihat meningkat secara mendadak dari semasa ke semasa.

Terbaru, pihak Kementerian Kesihatan mengeluarkan jumlah kumulatif kes demam denggi di seluruh negara dari Januari hingga 12 September 2015 adalah sebanyak 85,488 jumlah kes berbanding dengan 70,337 jumlah kes bagi tempoh sama tahun lalu.

Sementara itu, bagi mangsa kematian yang berlaku akibat daripada demam denggi, jumlah kumulatif kematian sehingga 12 September 2015 adalah sebanyak 234, berbanding 133 bagi tempoh yang sama tahun yang lalu iaitu peningkatan sebanyak 75.9 peratus.

Jumlah ini menunjukkan usaha yang lebih berkesan serta berterusan perlu diambil oleh semua pihak bagi membendung penularan demam denggi ini.

Pun begitu, pelbagai langkah telah pun diambil terutamanya oleh pihak Kementerian Kesihatan, Jabatan Kesihatan, pihak Majlis Perbandaran dan agensi berkaitan lain bagi membendung penularan demam denggi.

Pelbagai jenis program dan aktiviti telah dilaksanakan bagi membendung penyakit itu seperti pengasapan (fogging) di kawasan-kawasan perumahan dan kampung-kampung, hebahan media mengenai isu berkaitan demam denggi serta aspek penghapusan tempat pembiakan nyamuk yang bertanggungjawab terhadap penyebaran demam denggi dan lain-lain.

Namun, usaha ini masih belum mencukupi bagi membendung kes demam denggi dengan peningkatan kadar jangkitan dan kematian akibat daripadanya yang terus meningkat dari satu bulan ke satu bulan.

Oleh itu, satu langkah yang lebih proaktif dan komprehensif perlu diambil oleh semua pihak berkaitan bagi membendung masalah terbabit dari terus berlaku.

Pihak berkuasa tempatan melalui kerjasama Jabatan Kesihatan perlu giatkan usaha menjalankan pelbagai program-program kesedaran mengenai bahaya wabak demam denggi serta mengadakan lebih banyak program pencegahan dan pendidikan di peringkat akar umbi dalam usaha memberi kesedaran kepada masyarakat umum mengenai punca dan tatacara pencegahan demam denggi.


Pendidikan kesihatan ini dibuat dengan matlamat untuk mendidik semua golongan masyarakat dalam negara kita supaya mereka lebih faham mengenai tabiat nyamuk Aedes yang membawa penyakit demam denggi sekali gus dapat mengajar mereka cara-cara bagi mencegah pembiakan nyamuk di sekitar premis kediaman mereka.

Melentur buluh biarlah dari rebungnya, pendidikan mengenai aspek kesihatan perlu juga dimulakan dari peringkat sekolah supaya pelajar-pelajar sedar akan tabiat pembiakan dan hidup nyamuk aedes, bahaya demam denggi, kepentingan untuk menjaga kebersihan kawasan sekeliling serta mempraktikkan pengetahuan yang ditimba di masa akan datang kelak.

Mengenai aspek perundangan, satu akta telah pun diwujudkan dalam usaha mengawal dan mencegah penyakit demam denggi ini iaitu melalui Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 (Akta 154).

Walaupun undang-undang berkaitan sudah wujud pihak kerajaan juga boleh mempertimbangkan cadangan untuk menambah baik akta sedia ada dengan meningkatkan kadar kompaun bagi mereka yang disabitkan dengan kesalahan-kesalahan di bawah Akta 154 bagi pengawalan serta pencegahan demam denggi dengan lebih berkesan.

Pada masa kini jumlah kompaun yang dikenakan iaitu sebanyak RM500 dilihat adalah terlalu kecil serta tidak memadai bagi membendung isu terbabit.

Seperti yang diketahui umum juga, mulai September tahun ini orang ramai perlu mengasingkan sisa pepejal isi rumah masing-masing. Jika gagal berbuat demikian, pihak yang terbabit boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672).

Pelaksanaan peraturan terbaru ini juga dapat memberi impak sedikit sebanyak untuk mengawal pembiakan nyamuk yang boleh membawa kepada demam denggi melalui sisa-sisa pepejal yang dibuang merata-rata.

Namun, apa yang menjadi kebimbangan ramai pihak kini ialah mengenai aspek keberkesanan peraturan baharu yang ingin dilaksanakan. Ini kerana Akta 672 berkenaan hanya akan dilaksanakan sepenuhnya di negeri-negeri yang menerima pakai akta itu seperti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis.

Segala usaha yang ingin dilaksanakan harus dilakukan serta melibatkan semua pihak dalam negara kita untuk menjayakan segala sesuatu matlamat.

Oleh yang demikian, adalah disarankan supaya negeri-negeri yang masih belum menerima pakai Akta 672 untuk segera berbuat demikian supaya segala matlamat untuk memelihara alam sekitar serta pencegahan wabak demam denggi dapat dibuat dengan jayanya dalam negara kita.

Sebagai kesimpulan, demam denggi merupakan satu isu yang perlu dipandang serius dalam negara kita kerana ia adalah satu penyakit berjangkit yang boleh membawa maut dalam tempoh masa singkat.
#HarapMembantu#