Cikgu saya suruh buat karangan jenis berita atau cerita .Saya rasa nak buat berita tapi saya rasa susah lah nak buat. macam mana nak imprufkan karangannya

1
buat karangan cerita je lah senang...xde format dan lebih selamat

Jawapan

2016-05-14T20:19:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Karangan berita biasanya dia punya ayat kena tepat dan padat dengan fakta jadi sebenarnya susah tapi kalau kita betul2 pandai buat, markah mmg senng nak dapat. ayat dia takleh berbunga. contoh: banjir di perkampungan konoha itu menyebabkan ramai penduduknya mati dalam keadaan lemas yang trajik dan menyedihkan.
ayat dia kena ringkas conthnya: banjir yang berlaku di perkampungan konoha itu menyebabkan majoriti pendudknya mati lemas.
jadi kalau nak buat karangan berita, kena pandai buat ayat and yang paling penting kena banyak buat research jadi senang nak olah ayat. selain tu, kena la jugak study contoh2 karangan berita so kita dapat biasakan diri baca ayat2, dia. hope bermanfaat. :)