Jawapan

2016-05-14T20:20:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Tempat pembiakan nyamuk Aedes. Demam denggi adalah satu penyakit merbahaya yang disebabkan oleh virus yang boleh berjangkit apabila seseorang pesakit itu digigit oleh nyamuk Aedes dan membawanya kepada bakal pesakit yang baru. Penyakit ini mula dilaporkan di Malaysia pada tahun 1902, tetapi demam denggi yang serius iaitu demam denggi berdarah Cuma dikenal pada tahun 1962. Penyakit ini boleh menyerang pada semua peringkat umur terutama kanak-kanak berumur di bawah 15 tahun. Demam denggi amat merbahaya kerana tiada ubat untuk merawatnya. Cara yang paling berkesan adalah mengawal pembiakan nyamuk Aedes.

Nyamuk Aedes dapat dikenali dengan belang hitam putih di badan dan kaki. Biasanya ia menggigit pada awal pagi dan senja. Ia membiak dalam takungan air jernih dan memerlukan masa seminggu untuk menjadi nyamuk dewasa. Memandangkan bertambahnya penyakit ini di kawasan bandar mahupun kawasan separa bandar, satu langkah telah diambil oleh Cawangan Penyakit Bawaan Vektor, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan mengenal pasti tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes mengikut kawasan utama sebagai langkah mencegah dan mengawal di samping mengadakan berbagai-bagai aktiviti dan tindakan perancangan melalui media massa dan elektronik.

Di antara tempat-tempat yang telah dikenal pasti sebagai tempat pembiakan utama adalah seperti berikut: tapak pembinaan seperti kereta sorong, tempat membasuh alat, tangki air, lubang-lubang pada tanah, tong-tong dram, bekas makanan dari jenis styreform, kasut getah, alat pembancuh simen, topi keselamatan, bekas makanan dan baldi air, bahan besi yang tidak digunakan, botol air, lubang cerucuk, pembahagi jalan, lantai bangunan, penutup kanvas, kren penyodok, tayar, tin-tin cat, dan saluran air. Sekolah seperti mangkuk tandas, tangki tandas, piring alas dan pasu bunga, leaf axils, tong sampah, perabot dan bekas-bekas yang dibuang, botol minuman, kotak hydrophonic plants, balkoni, kolah hiasan, tempat letak basikal, dan tangki air. Kilang-kilang atau industri seperti dram, tayar buruk, kereta buruk, dan bekas terbiar. Kemudahan kesihatan seperti bekas bunga, aviary (taman burung), talam pendingin hawa, talam bawah peti sejuk, palong air hujan, kotak plastik, piring alas pasu bunga, dan mangkuk tandas. Pejabat kerajaan atau swasta seperti bekas bunga, tangki tandas, talam pendingin hawa, akuarium, dan tempat letak bendera.
Kawasan perumahan seperti kolah mandi, tempayan, piring alas pasu bunga, talam bawah peti sejuk, pasu bunga, baldi plastik, dram dan perangkap semut. Kawasan kedai seperti saluran air hujan, baldi, pasu bunga, tayar, bekas-bekas terbiar, botol, tin, tempurung, pokok keladi, dan balkoni. Tempat permainan kanak-kanak seperti pelepah, daun-daun, bekas terbiar, alat-alat permainan kanak-kanak, paip-paip besi, terowong mainan, dan buaian tayar. Tempat perkuburan seperti pasu bunga, tin-tin, lubang batu nisan, dan bekas makanan. Aedes dapat dihapuskan sama sekali sekiranya semua tempat-tempat dan perkara-perkara yang menjadi tempat pembiakannya dapat dimusnahkan. Cara pencegahannya: gunakan aerosol sewaktu tidur, tidur dalam kelambu, gunakan ubat pembunuh jentik-jentik (abate) setiap tiga bulan, tutup semua bekas menyimpan.