Jawapan

2016-05-14T23:05:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada tahun 1946, Inggeris kembali berkuasa di Tanah Melayu setelah Jepun menyerah kalah dan mengundurkan tenteranya. Namun rakyat menolak penjajahan Inggeris kerana corak penjajahan Jepun yang zalim dan kejam begitu menghantui. Inggeris telah mengatur rancangan membentuk Malayan Union di Tanah Melayu. Sir Edward Gent, telah dihantar untuk menerajui Malayan Union yang pertama. Beliau telah mengangkat sumpah untuk jawatan tersebut di Kuala Lumpur. Rakyat menolak penubuhan Malayan Union malah juga ditentang oleh Raja-raja Melayu. Raja-raja Melayu dan rakyat tempatan mula menentang upacara itu dan berkabung selama satu minggu. Pada tahun 1946, Datuk Onn Jaafar telah menubuhkan satu kongres bagi semua kumpulan dan pertubuhan politik Melayu di Tanah Melayu. Kongres ini telah diadakan di Kuala Lumpur pada Mac 1946. Dalam kongres tersebut, satu kata sepakat telah dicapai bagi membentuk sebuah parti politik sebagai wakil seluruh orang-orang Melayu di Semenanjung. Hasilnya Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) telah dibentuk. Bermula dari situ satu usaha ke arah memperjuangkan kemerdekaan Malaya telah tercetus dan akhirnya ke arah pembentukan negara Malaysia. Dengan beberapa barisan pejuang yang berjiwa kental yang antaranya terdiri dari Datuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, dan Tun Hussein Onn, maka pada 31 Ogos 1957 negara tercinta Malaysia telah menyaksikan satu detik bersejarah dengan penurunan bendera Union Jack di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad sebagai tanda berakhirnya sebuah penjajahan British di Tanah Melayu.
2016-05-15T02:55:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

LAUNGAN Merdeka! Merdeka! Merdeka! acap kali kita dengar setiap kali tibanya tanggal 31 Ogos. Tahun ini, laungan itu menandakan, Malaysia sudah merdeka selama 53 tahun dengan tema tahun ini,1Malaysia Menjana Transformasi.

Seiring dengan peredaran masa sepanjang 53 tahun merdeka, banyak kemajuan telah dicapai negara namun, pengertian kemerdekaan itu sendiri semakin pudar ditelan waktu.

Pendapat itu diluahkan oleh pelakon veteran Datuk Aziz Satar yang hidup pada zaman penjajahan dan zaman moden yang serba canggih kini ketika sesi fotografi yang diadakan di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) baru-baru ini.

Meskipun ketika sesi fotografi dijalankan Datuk Aziz yang mesra disapa dengan Pak Ajis tidak sihat namun semangat patriotiknya jelas kelihatan.

Katanya yang kini berusia 85 tahun, dia cukup teruja dan seronok setiap kali bercerita mengenai zaman kesengsaraan Tanah Melayu kepada sesiapa sahaja walaupun mengulangi cerita yang sama sebanyak 1,000 kali demi menyedarkan orang ramai tentang kemerdekaan.

"Saya suka bercerita tentang kemerdekaan negara kerana saya melalui zaman itu tidak seperti generasi muda sekarang.

"Jadi ia menjadi tanggungjawab saya untuk menyebarkan kesengsaraan datuk nenek mereka supaya mereka sedar dan pelihara kemerdekaan yang kita miliki hari ini," katanya yang terpaksa mencuri beras untuk terus hidup pada zaman Jepun.

Tambahnya penuh bangga, tidak berlaku sebarang pertumpahan darah ketika proses kemerdekaan, hanya menggunakan sebatang pen, pemimpin ketika itu iaitu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj berjaya memperoleh kemerdekaan daripada pihak British tidak seperti negara lain.

1 2 1