Jawapan

2016-05-15T08:02:03+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Mymalaylibrary

Merujuk Kamus Dewan Edisi Keempat, rakan sebaya ialah sahabat yang sama umurnya dan berasal daripada lingkungan latar belakang yang sama serta suka meluangkan masa dalam melakukan aktiviti mereka. Ada segelintir ibu bapa bertanggapan bahawa rakan sebaya hanya memusnahkan kejayaan anak mereka dalam kehidupan. Tanggapan ini tidaklah benar seratus peratus.

Jika dilihat dari perpekstif ini, rakan sebaya turut memainkan peranan yang besar dalam membentuk peribadi dan akhlak seseorang itu. Secara tidak langsung, rakan sebaya mengambil alih tanggungjawab ibu bapa mereka ketika di luar rumah. Cubalah fikirkan kehidupan tanpa rakan sebaya, pasti membosankan kita. Sebagaiseorang remaja, kita perlu memiliki sekurang-kurangya seorang rakan sebaya untuk berkongsi kesedihan dan kegembiraan bersama-sama. Persoalannya, adakah mereka kawan atau lawan kita?

Salah satu kepentingan rakan sebaya dalam kehidupan ialah kita dapat memberikan pengaruh yang positif atau kemaslahatan antara satu sama lain. Rakan sebaya yang bersikap positif pasti memberikan kesan yang baik terhadap rakan yang lain, bak kata pepatah "bagaimana acuan begitulah kuihnya".

Jika ditinjau dari perpekstif yang lain, rakan sebaya merupakan orang yang paling rapat dalam membantu kita mencapai kejayaan akademik. Jikalau mereka memahami sesuatu topik pelajaran, mereka dapat menerangkan kepada kita dengan mudah dan jelas. Rakan sebaya dapat menjadi tempat rujukan dan mencurahkan perasaan kita.

Namun demikian, rakan sebaya yang bersikap negatif diibaratkan sebagai "api yang boleh membinasakan kehidupan remaja". Tidak semua rakan sebaya yang dapat membantu kita mencapai kejayaan dalam bidang akademik. Ada segelintir yang tidak berminat dalam bidang akademik, tetapi mempunyai minat terhadap bidang lain, seperti kesenian atau sukan. Kita sebagai rakan sebaya juga bertanggungjawab dalam mencungkilbakat dan potensi kawan kita dalam bidang yang diminatinya.

Rakan karib juga dapat menjadi agen sosial yang mempunyai pengaruh yang kuat dalam membentuk peribadi dan akhlak seseorang. Pakar psikologi Barat, Carl Roger, menyatakan bahawa terdapat beberapa anjakan paradigma yang ketara dalam kalangan remaja yang memiliki rakan sebaya dari segi pemikiran, emosi dan fizikal.

Secara kesimpulannya, rakan sebaya memainkan peranan yang signifikan dalam menentukan arah kehidupan seseorang. Kesilapan memilih rakan sebaya menyebabkan masalah sosial bermaharajalela dan kemerosotan disiplin berlaku, khususnya dalam kalangan remaja. lngatlah bahawa "mencari rakan ibarat mencari permata di dalam timbunan kaca".