Jawapan

2016-05-15T02:40:23+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Keluarga bahagia ialah keluarga yang hidup dalam keadaan aman damai, tenang dan harmoni. Mutakhir ini, kita dapat menyaksikan hubungan kekeluargaan yang semakin renggang lantaran dek terlalu sibuk mengejar hal-hal duniawi. Hubungan kekeluargaan ini mestilah dirapatkan semula demi membentuk keluarga bahagia seterusnya untuk kesejahteraan negara. Seseorang yang mempunyai keluarga yang bahagia pasti akan bertambah berkat hidupnya. Bukan itu sahaja, malah hidup kita juga sentiasa tenang dan berasa gembira . 
       Pada realitinya, banyak cabaran yang perlu dihadapi dalam membentuk keluarga bahagia. Ibu bapa berada jauh di luar bandar sedangkan anak-anak sudah mendirikan rumah tangga dan mempunyai tanggungan sendiri di bandar. Suami isteri bekerja di luar rumah dan mereka sentiasa sibuk. Hal ini, akan menyebabkan hubungan kekeluargaan semakin renggang dan menyebabkan keluarga menjadi tidak bahagia. Lebih parah lagi, hal ini boleh menyebabkan hubungan kekeluargaan terputus dan seterusnya keluarga menjadi porak peranda. 
    Terdapat beberapa usaha dalam memupuk keluarga bahagia. Antaranya ialah, ibu bapa mestilah memberikan didikan agama dan moral sejak kecil lagi. Mereka hendaklah diberi keinsafan betapa sukarnya ibu bapa masing-masing mendidik mereka. Oleh itu, jasa ibu bapa haruslah dibalas misalnya dengan selalu mengunjungi mereka atau menghulurkan wang untuk mereka berbelanja demi menampung kehidupan. Dengan adanya bekalan didikan agama juga, seseorang individu akan mengetahui tanggungjawab masing-masing dan melaksanakan atau memikul tanggungjawab tersebut dengan baik, tamsilnya seorang bapa akan menjalankan tanggungjawab sebagai bapa dan suami dengan baik, begitu juga seorang ibu atau isteri dan juga anak-anak yang masing-masing menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik kerana dengan didikan agama mereka tahu dosa dan pahala. Didikan agama menjadikan seseorang itu tidak alpa terhadap tanggungjawab yang digalas. Natijahnya, seseorang yang ada ilmu agama akan menjalankan tanggungjawab dalam sesebuah keluarga dengan baik seterusnya akan melahirkan keluarga yang bahagia. 
Akhir sekali, untuk mengelakkan hubungan kekeluargaan menjadi renggang , berkongsilah masalah yang dihadapi dan cubalah mencari penyelesaiannya dengan cara berbincang secara baik antara ahli keluarga. Jelaskan juga jika terdapat ketidakpuasan hati antara ahli keluarga. Aforisme klasik Melayu mengatakan , berat sama dipikul ringan sama dijinjing. Hal ini akan dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi serta mengelakkan berlakunya konflik dalam sesebuah keluarga yang boleh menyebabkan berlakunya perpecahan dalam keluarga tersebut. 
    Tuntasnya, sudah terang lagi bersuluh keluarga bahagia amat penting dalam kehidupan kita, bahkan negara kita juga akan aman damai kerana tiada pertelingkahan sesama sendiri. Saya berharap agar semua masyarakat di bumi Malaysia ini berusaha untuk memupuk keluarga bahagia agar hidup kita diberkati. 
2016-05-15T08:00:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.1. Sebagai suri teladan kepada anak-anak

- Peranan ibu bapa dalam usaha membentuk keluarga sakinah adalah amat penting. Ibu bapa perlu menjadi ‘role-model’ kepada anak-anak. Mereka harus sentiasa menunjukkan teladan yang baik untuk dicontohi oleh anak-anak.

-Sebagai contoh, seorang bapa perlu berinteraksi dengan sopan dan lemah-lembut dengan isteri dan anak-anaknya. Ibu dan bapa juga perlu saling menghormati antara satu sama lain. Apabila anak-anak melihat keharmonian kedua-dua orang tua mereka, mereka juga akan meneladani sikap baik itu apabila berinteraksi sesama mereka kerana bapa borek, anak rintik.

-Contoh yang negatif diperlihatkan oleh ibu bapa kepada anak-anak, seperti pertengkaran, maki hamun serta penderaan suami terhadap isteri bukan sahaja akan menjejaskan perkembangan jiwa anak-anak, tetapi juga akan menjejaskan hubungan dalam kalangan anak-anak. Mereka juga akan sentiasa bertengkar dan tidak menghormati satu sama lain. Jika hal ini terjadi, rumah akan menjadi neraka kepada anak-anak. Apabila kebahagiaan di rumah tidak dapat dinikmati, maka anak-anak akan berusaha mendapatkannya daripada kawan-kawan dengan berpelesiran serta melepak di pusat-pusat beli belah. Adalah lebih malang lagi jika apabila anak-anak itu berumah tangga kelak, mereka akan mengulangi sejarah yang tidak berkesudahan yang telah diwarisi oleh mereka daripada kedua-dua orang tua

3.Memberikan perhatian dan kasih sayang/meluangkan masa

-Pada era yang penuh dengan persaingan yang sengit ini, masyarakat bertambah sibuk dengan usaha mencari nafkah bagi meningkatkan taraf hidup masing-masing. Hal ini disebabkan kos sara hidup masa kini yang semakin meningkat.

- Statistik telah menunjukkan bahawa hampir 90 peratus ibu yang bekerja hanya bercakap dengan anak-anak mereka selama empat minit sehari. Hal ini merupakan perkara yang amat menyedihkan kerana anak-anak merupakan golongan yang memerlukan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya daripada ibu bapa mereka. Hukuma-hakama Arab pernah mengatakan anak- anak yang kehilangan kasih sayang daripada ibu bapa yang sibuk adalah yatim. Oleh itu, demi membentuk keluarga yang bahagia, ibu bapa yang merupakan peneraju kehidupan dalam sesebuah keluarga perlu meluangkan masa yang berkualiti bersama-sama dengan anak-anak mereka.

- Pada masa ini, kerajaan telah mengumumkan hari Sabtu sebagai cuti umum. Manakala pihak swasta pula turut memberikan pelepasan kepada para pekerja mereka pada Sabtu pertama setiap bulan. Seharusnya, ibu dan bapa merebut kesempatan ini untuk bermesra dengan keluarga sambil merehatkan minda setelah penat bekerja. Menghabiskan waktu cuti dengan berkelah atau berekreasi bersama keluarga akan memberi peluang kepada ahli keluarga untuk berhibur di samping meluangkan masa untuk mengeratkan hubungan di antara mereka. Sekiranya masa yang berkualiti untuk bersama-sama dengan anak-anak, tidak mustahil kebahagiaan dalam sesebuah keluarga akan dapat diwujudkan

4. Memberikan didikan agama dan moral

- Didikan agama dan moral yang sempurna dalam kalangan generasi muda juga dapat menyumbang ke arah pembentukan sebuah keluarga yang bahagia. Hal ini disebabkan, pegangan agama serta nilai moral yang kuat dapat membentuk nilai sahsiah yang tinggi di kalangan generasi muda. Kualiti ini akan melahirkan ibu dan bapa yang bertanggungjawab serta dapat memikul tugas membangunkan rumah tangga dengan efektif. Golongan yang berpendidikan agama ini akan mampu mewujudkan persefahaman dan perasaan tolak ansur sesama suami isteri. Kesabaran kerana iman yang tebal juga akan mengelakkan keluarga daripada bercerai-berai disebabkan alasan yang kadangkala tidak munasabah.
- Sebagai ibu dan bapa, kita perlu memberi didikan agama yang kukuh serta menerapkan nilai-nilai akhlak dan moral dalam kalangan anak-anak. Anak-anak yang sopan akan menghormati orang tua mereka serta saling bekerjasama sesama adik beradik bak kata peribahasa, yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing dan hati kuman sama dicecah, hati gajah sama dilapah. Maka, jika semangat ini dapat diwujudkan dalam jiwa setiap ahli keluarga oleh ibu bapa, sudah pasti sebuah keluarga yang mantap dan harmoni akan dapat dilahirkan. Keluarga yang harmoni dan bahagia hanya akan dapat diwujudkan jika setiap individu yang menganggotainya telah melalui pelbagai proses pemupukan kejiwaan yang berkesan sejak kecil.